Brister i verksamheten

Aftonbladet har senaste vecka haft en serie artiklar om hur antalet svåra bristningar ökat i samband med förlossningar. Cecilia Ekéus, barnmorska, har undersökt alla förlossningar i Sverige under en tioårsperiod och säger att det är ett resultat av man använder sugklocka i större utsträckning nu än tidigare.

Men då är frågan: Varför gör man det? Förutom epiduralblockad, så tror jag personligen att det är en effekt av man oftare ”sätter igång” förlossningar. Värkarbetet blir annorlunda än när kroppen själv drar igång födsloarbetet.

Jag fick Ettan på en liten förlossningsavdelning på ett landsortssjukhus. Barnmorskorna var pensionsmässiga och inget annat än lustgas fanns att tillgå för en normalföderska. När förlossningen var inne i slutskedet hörde jag hur de bägge barnmorskorna resonerade om de skulle klippa eller ej för att förhindra okontrollerad sprickning.

– Måste ni klippa? undrade jag skräckslaget.

– Nej, det tror jag inte. Om du gör ditt jobb så gör vi vårt.

Mitt jobb bestod i att hålla mot krystreflexen tills de sa att det var OK att ta i. Deras jobb var att hålla mot med händerna så att det inte gick för fort. Varken klipp eller stygn behövdes trots att Ettan vägde över fyra kilo.

Jag hade tur som klarade mig från komplikationer men jag läste att närmare 3000 kvinnor drabbas av svårare sprickskador varje år och det är inte klokt att de inte kan få adekvat vård.

Ännu konstigare är det när man läser folks kommentarer till artiklarna. En massa ufon tycker att kvinnor är gnällspikar eller får skylla sig själv, som skaffar barn.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Tillhör ju dom som "drabbats" för 17 år sedan. Trögt långdraget värkarbete, sinande krafter, dropp, sugklocka, stora bristningar och dåligt efterarbete. Hade man bara kallat in en kirurg i stället för att en stressad barnmorska skulle snörpa ihop så hade det kanske gått bra, har jag fått höra. Kanske hade allt gått bäst om jag orkat vänta 10-20 timmar till.

Skillnaden är kanske att jag sedan erbjöds den hjälp som gick att få. Opererades när sista barnet var 1½ år. Många undersökningar, sjukgymnastik mm Tackade själv nej till ny större operation för 6-7 år sedan av två skäl; det ena att jag inte ville riskera ett misslyckande och få behålla den stomi de tillfälligt skulle operera in 2. att det inte fanns någon hjälp för ensamstående sjuka mödrar att få annat än med själva hushållet.
Men som jag förstår det så har jag ingen chans att få en ny operation även om mitt tillstånd skulle förvärras och jag skulle inte fått någon hjälp alls om skadan skulle skett nu. Klart skrämmande. Urininkontinens är en nog så obehaglig sak men att ständigt skita i byxorna en annan!

2006-12-07 @ 21:08:18
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Jag kommer ihåg din beskrivning av problemet. Då trodde jag att det var ett extremt undantag. Märkligt att man försämrat vården med tanke på att så pass många är drabbade.

Det behövs inte någon större fantasi för att leva sig in i hur handikappande det skulle vara att ständig behöva tänka på var närmsta toa finns. Plus alla andra problem som verkligen sänker livskvalitén.

2006-12-08 @ 08:23:38
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Inga M

Jag har inte fattat varför man prompt måste skynda på värkarbetet med värkstimulerande insatser om nu inte det drar ut på tiden så att orken börjar ta slut för kvinnan och hon inte har krafter kvar att krysta. Misstänker att det har att göra med att man vill få undan varje förlossning så snabbt som möjligt för att rationalisera jobbet.

Jag är glad att jag födde barn på 70 talet när det fanns ett annat tänk runt barnafödande och det dessutom var tillåtet att ligga kvar på BB o hämta sig efteråt och få möjlighet att få fart på amningen också.

Det kan inte var bra för mamma-barn-relationen att slarva med nyförlösta mammor som man gör nu.

2006-12-09 @ 05:34:45
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Jag misstänker också att det handlar om rationaliseringar. Varför skulle annars kvinnor i Stockholm drabbas mer. Det är billigare med förlossningar som inte är så långdragna och som sker på kontorstid.

2006-12-09 @ 11:50:02
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: johannapanna

Jo, men tja.. Jag har ett akutsnitt och en sugklocka i bagaget. Det är konstaterat att jag är värksvag och behövde det värkstimulerande för att det skulle gå framåt.. Sugklockan var för att liten inte ville ner, det var det eller ännu ett akutsnitt...Så.
Inte alla sugklockor är för att rationalisera, men det antar jag att du inte menade heller.
:-)

2006-12-09 @ 20:06:41
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: Fish Games

This is great please keep on the good and wonderful work.

2010-01-22 @ 10:25:10
URL: http://fish-games.tk01.info

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0