fula ord

Vem är det som hittar på ord som t ex ”stycksaker”. Jag tycker att det är ett vederstyggligt begrepp och jag ser det allt oftare i affärerna: ”Ta två stycksaker för 10:-”. Förmodligen är det något internt begrepp som halkat ut från någon chokladfabrik. Särskilt gott låter det i alla fall inte.

Jag är mycket ekonomisk när jag ska köpa böcker och villa ha så många ord som möjligt för pengarna. Det kan straffa sig när man är i min ålder. Min senaste bok är en tegelsten med pytteliten text. Det kräver att jag håller boken alldeles stilla, på rätt avstånd så att fokus hamnar rätt. Lite jobbigt i längden.

En av personerna i boken är förtjust i matematik och framför allt i siffran nio. Den är kung! Vilket tal man än multiplicerar med nio, och sen adderar siffrorna så blir summan nio, t ex 9*5= 45, 4+5= 9. Det har jag aldrig tänkt på. Däremot vet jag = arbetsskada att om man har en differens som är jämt delbar med nio så ska man leta efter omkastade siffror. Man kan ha skrivit 968 istället för 986. Skillnaden är 18, dvs 9:2.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0