Sommarens fästligheter

För ett tag sen tittade jag på ett inslag på CNN. Det handlade om tics och jag blev mer och mer förvirrad. Det lät som nervryckningar spred sig som en löpeld över hela amerikanska östkusten. Det hela klarnade när jag fick se en bild på fenomenet.
tick
Tvåan och Stella vaccinerade sig mot TBE och borrelia i veckan eftersom de ska tillbringa sommaren i Afrika (torpet i Sörmland). Vi har ett nervöst förhållande till fästingar i vår familj. Varje sommar, när barnen var små, hyrde vi hus i Skärgården och varje kväll groomade vi med varandra. Vi kollade igenom platser där de små odjuren kunde gömma sig, knäveck, armveck och alla möjliga och omöjliga veck inspekterades.

En som alltid verkade gå fri från angrepp var Tvåan. På sensommaren, när hon var fem år blev hon dålig. Hon fick långvarig feber och magrade. Pinnig var hon redan förut och nu blev jag tvungen att tänka på vad jag satte på henne för kläder. Annars kunde inte äldre damer låta bli att kommentera henne.

Vi var på alla möjliga undersökningar utan att man kunde ställa någon diagnos. Febern gick över, men plötsligt en morgon vaknade Tvåan med halvsidig ansiktsförlamning. På Sachska menade läkarna att hon förmodligen haft en öroninflammation och att förlamningen skulle försvinna.

Förlamningen försvann, men jag började se att hon skelade med ena ögat när hon var trött. Till sist ”trillade” ögat in helt och hållet i ögonvrån. Ögonläkaren konstaterade att nerven som styrde ögonrörelserna var skadad och det fanns inget man kunde göra. En operation var bara kosmetisk, ögat skulle förbli oanvänt och i praktiken innebär det att hon är enögd.

Först 20 år senare läste jag om sambandet mellan fästingbett, borrelia och ansiktsförlamning. Visste man inte det när Tvåan var liten? Tog man de blodprov, som kunde visa på borrelia? Jag kontaktade Sachska, men det lät som världens apparat att ta fram så gamla journaler så jag gick inte vidare med det hela.

Tvåan lider av sin enögdhet. Hon har svårt med avståndsbedömning och det komplicerar så enkla saker som att mata Stella. 

Jag kan inte minnas att det fanns vaccinationskampanjer på 70-talet. Men det är bra att vakenheten för problemen är mycket större idag.


Kommentarer
Postat av: petra

vaaa, men herregud vilken skräckhistoria!! jag rasar fullkomligt över den förbannade läkarkåren som inte kan ta saker och ting på allvar!! Det är ju just det att man inte litar på dem som gör att man sen springer i onödan och dubbelkollar sig - usch, stackarn!!! Vilken pärs också för en så liten person!
stor kram till dig - kära tjatis!!! Hoppas din midsommar blir finfin"!!!

2006-06-22 @ 16:39:17
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: SolSkuggan

Så onödigt egentligen och vilka prover tog dom kan man fråga sig. Nej de misstänkte säkert inget åt det hållet, jag tycker det är först nu de senaste 10-15 åren som detta har börjat pratas om, eller..? En härlig midsommar passar jag på att önska dig och din familj!

2006-06-22 @ 17:21:23
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Usch för fästingar. De finns till och med hos mig i södra norrland nu för tiden. Och de hittar min stora vita hund och biter sig fast på honom. Så nu har jag fått lära mig att ta fästingar på hund... vill dock inte ta fästingar på mig själv, för jag ska INTE ha några sådana. Yäck!

Fenomenet att ta blodprover och att vaccinera sig är ganska nytt. För 20 - 30 år sedan visste nog inte många om att man kunde bli sjuk av fästingar.

2006-06-22 @ 23:09:38
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

glömde... Trevlig midsommar!

2006-06-22 @ 23:10:13
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: frkt

Tack för hälsningarna. Trevlig helg själva.

Och tack för trösten. De tog en massa prover, hjärntumör, epilepsi kommer jag ihåg. Då var vi mest rädda för att föda parasiter.

2006-06-22 @ 23:42:18
Postat av: Annaa M

Det märkliga är att även nu är inte alltid borreliatest något man gör per automatik när folk kommer in med rätt tydliga symptom.

Brr, minns den där sommaren då båda flickorna hade blivit översållade med såna där pyttesmå nymffästingar efter ett besök i Botaniska trädgården. Vi fick söka över dem med förstoringsglas... och mormor tyckte vi hade passerat gränsen för fjantighet.

2006-06-23 @ 13:57:37
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: johannapannan

blä för dessa kryp. Zak hade n på armen häromdagen och jag höll på att få spelet. De är så ÄCKLIGA usch och fy och blärk

2006-06-24 @ 09:54:26
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: Therése

Ansiktsförlammning av Öroninflammation??? Det låter som en vild gissning av en läkare som inte vet alls vad han skall säga eller "bedömma" patientens tillstånd. Det var en mycket tråkig historia...borde få skadestånd...
Har fått många besök av fästningar de senaste åren pga att jag börjat paddla kajak...har nästan vaccinerat mig...(1 spruta av 3)

2006-06-24 @ 17:51:20
URL: http://kulturnorden.blogg.se
Postat av: frkt

Svensk sjukvård har hittills inte imponerat, men ännu har ingen i familjen råkat ut för något livshotande, som tur är.

2006-06-24 @ 20:12:09
Postat av: Taraldjeanette

Just Surfin.. Hello From Gold Coast Australia.. Well Done.

2009-06-24 @ 09:51:40
URL: http://taraldjeanette.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0