Klimatförändringar

Hösten blev kort. Strumpbyxpremiär för två veckor sen och nu fram med mössa, vantar och långkallingar. Jag var tvungen att linda halsduken om huvudet och täcka ansiktet för att inte förfrysa mig på hemvägen.

Nu är vi där igen med första blixthalkan! Gissa vilka som inte fått på vinterdäcken? Det verkar vara de flesta, inklusive oss. Trafiken lusar sig längs gatorna och bilarna har svårt att stanna och att komma igång när de lyckats med stoppmanövern.

Ettan ringde och sa att han var tvungen att lämna bilen en bit härifrån. Han fick den inte ur fläcken. Nu står trafiken helt stilla på Hornsgatan. Och vi som ska ta bilen till Nyköping på måndag. Inför den resan har jag två önskningar: 1. Däckbyte 2. Blidväder.

Annars är risken stor att vi upprepar tidigare sjättenovemberbravader. För 35 år sedan, den 6 november 1971, var vi på väg till Norrköping. Vi hade ingen egen bil, utan satt i baksätet på M:s föräldrars bil, en liten Simca. 

Det året var 6 november en söndag och redan på tidigt morgonen började de snöa. Stora delar av E4:an var landsväg då och avkörda bilar låg hela vägen längs dikeskanterna. Snön yrde och M:s styvfar körde försiktigt, men plötsligt, mitt på vägen stod en lastbil. Ja, den inte bara stod stilla, utan backade mot oss.

Vi åkte rakt in i lastbilen, men klarade oss förvånansvärt oskadda. På den tiden fanns inga bälten i baksätet, så M och jag for in i framsätena och bröt varsin arm. Svärmor skadades mest, eftersom hennes stol lossnade ur sina fästen av M:s luftfärd. Bilbältet blev som en strypsnara och hon var blålila på halsen lång tid efteråt. Förutom det slog hon i ansiktet och fick några ryggkotor förskjutna.

Sen dess tycker jag inte om vinterväglag och känner oro inför bilresor i snöväder. Känslan av hur luftfärden framåt efter sammanstötningen, tog evigheter, kan jag framkalla i minnet när som helst.


Kommentarer
Postat av: johannapannan

ja jag köpte ett nytt regnställ till Ce för att ha nu i höst men nu är det ju mer vinter. som tur var är det fodrat så det funkar i blask. Svårt det där. hötsen har ju varit både lång och blid. nu kommer vinterrusk kanske.

2006-11-01 @ 19:26:07
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: En liten tant

Åh, fy vilken hemsk upplevelse. Byt däck så ska jag frambesvärja blidvädret.

2006-11-01 @ 21:39:29
URL: http://tant.webblogg.se/
Postat av: Quid Vis

Jag hjälper till med besvärjning av blidväder. Kan ni inte ta tåget i stället.

2006-11-01 @ 21:43:41
URL: http://quidvis.blogg.se
Postat av: Inga M

Jag förstår Din oro efter en sån upplevelse. Vintern har kommit ordentligt till Stockholm och det måsste vara besvärligt med så mycket trafik

2006-11-02 @ 05:59:37
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Tack för assistansen!
Sen är det konstigt att vintern kommer som en överraskning varje år. Men det kanske mest är i Stockholm.

2006-11-02 @ 16:34:40
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Bloggbob

Är alltid förundrad över varför 08'or inte använder dubbdäck, och sätter på dem i tid, och värst av allt (!) är att det verkar vara smittsamt om man flyttar dit (eller var det hit..)

2007-08-23 @ 23:07:53
URL: http://bloggbob.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0