Fröken Svår

Flygvärdinnekomplex
Jag skulle vilja se ordentlig ut i någon näpen dräkt, med en välordnad frisyr och bekväma pumps.

Grace Kellykomplex
Snubblande nära flygvärdinneditot. Sval, elegant för att dölja ett inre kaos.

Institutionskomplex

Helst skulle jag vilja ha restaurangutrusning i köket. Jag gillar rostfria prylar där designen helt koncentrerar sig på det funktionella. Och helkaklat a la sköljrummet på SÖS.

Bibliotekariekomplex

(Det egentliga syftet med inlägget. Jag tog med övriga för att visa hur mångfacetterad och komplicerad jag egentligen är.)

När jag var liten lekte jag bibliotek med våra böcker hemma. Längst bak i alla böcker hade jag klistrat en liten ficka och stoppat dit en rutad lapp. På lappen stämplade jag fiktiva lån med en datumstämpel jag önskat mig i present. Leken pågår fortfarande. Jag har spolat det där med fickor i böckerna, men det har ju även biblioteken.

Vi har tio Billyhyllor med böcker, alla ordnade i bokstavsordning. Givetvis har jag referensavdelning med uppslagsböcker och facklitteratur. För att hålla isär vilka böcker vi ännu inte har läst, så ligger de olästa framför bokraden i yttersta hyllan och får inte sorteras in förrän de är lästa.

Bokutlåning förekommer, ibland innan jag själv läst boken. M lånade t ex ut Damernas detektivbyrå utan min vetskap. Den ligger på ett nattygsbord i Göteborg sen ett år tillbaka. Jag gav upp och köpte ett exemplar till, som jag just blev klar med.

Jag vet att vi har köpt ytterligare delar i serien. Men nu verkar nästa bok försvunnen in i ett av hemmets svarta hål. Eller så ligger den på ett nattygsbord någon annanstans i Sverige.

Precis så där som Alexander McCall Smith skriver skulle jag vilja kunna skriva. På en gång både lättsamt, allvarligt, vackert och sorgligt.

Men jag fattar inte hur någon kan blanda in Agatha Christie i sammanhanget, som man gör på baksidestexten. Hon har väl knappast lyckats med intressanta personbeskrivningar.


Kommentarer
Postat av: Anonym

vi har sett en ny ddogma idag!
snakes on a plane!
billy, har vi med, och J1 och J2!
att läsa böcker, är inte så lätt, om man inte ser så bra, eller om just den där boken, man just då vill läsa, är utlånad!
komplex är bra - det varan ska man ha mycket av!
komplicerad - är bra, det ska man vara, det underlättar

2006-10-22 @ 19:27:17
Postat av: petra

he he - jag hade en kompis i barndomen som hade ett eget bibliotek - så när man lånade en bok av henne så var det hela ruljangsen med små kort och fylla i och stämpla osv...

2006-10-22 @ 19:34:16
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: systergullan

Ja, men se där! Vad underbart att höra att man inte är ensam om att ha lekt bibliotek. Jag har också haft ett litet hotell ... men roligast var det att bibliotek. I min framtida nya lägenhet som jag ska flytta in men vet inte när ... där ska jag ha min egna böcker precis som jag vill ha det. Din ordning gav mig ett bra upplägg! Tack! /systergullan

2006-10-22 @ 23:45:57
URL: http://systergullan.blogg.se
Postat av: Annaa M

Å, jisses, 10. Jag kastar och ger bort hela tiden så det aldrig blir mer än 3. Ordningarna har inget med bibliotek alls att göra. Framför raderna står det saker så man inte ser vad som står i raderna.

2006-10-23 @ 01:27:51
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Även med 10 hyllor måste man slänga och ge bort. Huvudregeln är att för varje sak som lyfts in över tröskeln, måste två lyftas ut. Men ingen regel utan undantag.

En annan regel i filmsammanhang:
Allt är inte guld som glimmar och allt danskt är inte dogma. Amerikanskt är dessutom väldigt sällan dogma.

Jag har aldrig lekt hotell, men lekt med tanken att ha mitt eget Fawlty Towers. Som vuxen alltså.

2006-10-23 @ 13:48:08
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

*suckar* vem skulle inte vilja se ut som flygvärdinna/Grace Kelly?

Men jag inser att jag är jag och ser ut som ett troll för det mesta. Och det får duga för mig, det är ju i alla fall jag.

Bibliotek skulle inte sitta så illa... ett alldeles eget med fina favoritböcker. Men då skulle det nog bli mest böcker om hundar, inredning, att skriva och att sköta sin kropp med mental träning och yoga. Romaner kommer jag ihåg och kan inte läsa flera gånger.

2006-10-23 @ 17:18:33
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Josephine i Haag

låna aldrig ut en bok som är jättedyr och som du absolut inte vill att den ska komma bort... (bara ett tips sådär..)

2006-10-23 @ 21:32:05
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Josephine i Haag

jag kan oxå rekommendera att man inte lånar någon bok från någon gammal tant i hemtjänsten. Hon kommer ovillkorligen glömma bort att du faktiskt lämnat tillbaka den och att du inte lånat den där andra boken som hon försökt få tillbaka sedan tre år...

2006-10-23 @ 21:33:16
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: frktjatlund

Jossan: Yes, jag har lånat ut svindyra stolar som blivit kaffeved och själv lånat och lämnat tillbaka grejer som långivaren menar fortfarande vara i min ägo.

2006-10-23 @ 23:24:53
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Nina: Jag brukar inte läsa om böcker så ofta. Inte pga att jag kommer ihåg dem utan för att det finns så många andra att läsa.

De som är bra får vara kvar i bokhyllan för utlåning.

2006-10-23 @ 23:28:28
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0