Matminnen

Minnet är kort, så det blir några blänkare från semestern.

När vi fladdrar runt i sommarfrankrike brukar vi ta in på pyttehotell i småorter. Vi brukar hålla oss till kedjan Logis de France. Jag tror att små hotell kan ansluta sig till den organisationen, som klassar hotellet och ger lite draghjälp. Det som är poängen med de hotellen är att de har restauranger med prisvärda menyer och viner. Så även om vi tältar, äter vi på hotellrestauranger. 


                                                      ldf
Menyerna, som brukar vara är 2-4 rätter exkl dryck, kostar allt från 12 till 40 €. Ja, det finns säkert ännu dyrare och givetvis står priset i relation till det man får. Vi tar oftast någon trerätters i 20 €-klassen.

I år (tror jag – jag har inte lagt märke till det tidigare) hade en ny meny, Menu de Terrior, som presenterade lokala rätter. Franska köket ser inte alls ut som stockholmsrestaurangernas korslagda-sparrisar-franska-kök. Mathållningen är mycket rustikare än så.

surkal

Alsace håller på sina tyska rötter och serverar med förtjusning Choucroute, surkål, med korv från Strasbourg, rökt bogfläsk, kassler och leverknödel. Vi avstod från den lokala menyn där. Det tyska köket är ingen favorit.

Söder om Lyon, i Le Puy, är det gröna linser (fattigmanskaviar) som gäller. De ingår framförallt i grytor men vad sägs om frikassé med grodlår och linser eller laxtartar med linser.
linser
När man närmar sig Pyrenéerna och hamnar i Castelnaudary, så är deras lokala Cassoulet ett måste. Varenda restaurang serverar grytan, som tillagas i speciella formar. Huvudingredienser: Vita bönor, korv från Toulouse, inlagda anklår, fläskkarré och bogfläsk.

gryta

Så franska köket innehåller mer än pommes frites, tournedos och entrecote. Det är mycket baljväxter, fläsk och korv.

I norra Spanien åt vi på flera restauranger längs de större landsvägarna. De (restaurangerna alltså) håller förvånansvärd klass med tanke på menypriset. Vi betalade mellan 11 och 22 € för trerättersmenyer och då ingick en flaska vin. Kom igen Checkers och Route 66!

På transportsträckan genom Sverige är det oftast hamburgerkedjorna, som håller oss vid liv. Restaurangerna längs motorvägarna är inga höjdare. Då är det bättre att köra in på en golfklubb. Där är maten oftast bättre.


Kommentarer
Postat av: Sogblog

Pleasure to sign your guest book. I work for an advertising agency in London.

2010-10-25 @ 12:47:20
URL: http://www.sogblog.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0