Nu är flera råd dyra

bankbok
Det var många år sedan jag fick klart för mig att landstingsråd är mer värda än de flesta andra. Året var 1972 och jag hade fått mitt första riktiga jobb, som postkassörska. Det var på den tiden Postens bankbok var grågrön och alla insättningar bekräftades med en inklistrad kupong.

 

Jag satt i en av kassorna på Hägersten 1, det kontor som också skötte brevbäringen i området. En dag stegade en man in och jag såg hur han noggrant kollade in kassörskorna och han valde min kö. Först kände jag mig smickrad ─ såg jag så snabb och effektiv ut? Nej, motivet var nog att jag var yngst av alla och kanske kunde pratas ikull.

 

När det blev den rödlätte mannens tur, harklade han sig och sa

─ God dag! Jag är finanslandstingsrådet Gunnar Hjerne och varje dag bla bla bla

 

Sen drog han en lång harang om hur sent han fick posten i brevlådan för att han låg i slutet av brevbärarturen. Men Postmästaren var av den bestämda uppfattningen att de som klagade på hur sent posten kom, skulle skaffa sig boxadress. Då skulle deras försändelser vara tillgängliga redan klockan 7.

 

Jag lämnade det beskedet till landstingsrådet, men det passade inte alls. Han vill hämta posten i morgonrock, inte sätta sig i en kall bil och köra 5 minuter.

─ Får jag tala med Postmästaren.

─ Han är inte här idag. Och han skulle ge samma besked, det är vår fastställda linje.

 

Några dagar senare kom finanslandstingsrådet Gunnar Hjerne ut från Postmästarens expedition. På eftermiddagen fikade vi kassörskor tillsammans med brevbärarna på brevbärningen och då pågick vilda diskussioner om förräderiet från arbetsledningen. Brevbäraren på tur 9 hade fått order om att omedelbart vända på sin tur.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

...och från den dagen vaknade hon varje morgon med denna nya insikt framför ögonen, och hennes världsbild kom att formas efter detta...

2007-08-03 @ 18:20:19
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Tack! Jag kände att det behövdes ett bättre avslut.

2007-08-04 @ 09:12:27
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0