Språkbråk nu igen

Nu är han igång igen, den polskfödde professorn som vill avskaffa svenskan. Visst, fler och fler jobbar i en engelskspråkig miljö, men ett språk man lärt sig i barndomen är något helt annat.

 

Det är inte hjältarnas och ärans språk utan hjärtats språk; det språk man verkligen kan behärska alla nyanser. Så självklart kan aldrig ett språk bli som man lärt som mer eller mindre vuxen av människor som inte själva har det som modersmål.

 

Tänk bara på hur många svenska ord det finns för vattendrag, där själva ordet anger storleken och hastigheten på flödet. Allt från rännil, bäck, fors till älv och flod. Den förståelsen är inte lika självklar för mig på engelska.

 

Nej, jag vill ha både och. Svenska och engelska och gärna ett par språk till, så är jag nöjd.


Kommentarer
Postat av: Tomas Gotj

Språk föds, växer och dör så småningom. Så har skett genom hela civilisationshistorien. Hur många irländare saknar iriskan idag tex?
Man behöver inte vara särskilt sentimental över svenskans vara eller icke vara. Men även sk världsspråk dör. För inte så länge sedan författades alla akademiska avhandlingar på latin. Om hundra år är det kanske inte engelska längre alla svenska skolbarn måste lära sig, utan kinesiska.

2007-06-28 @ 23:11:10
URL: http://gotj.blogg.se
Postat av: Anonym

hmmmm...uppmärksammad blogg, inte en dag för tidigt, själv föredrar jag svenska (några ord - eller år - till) - polsk rikdsag får vi nog ändå, vart det lider! pubmiljö, det förtjänar nog ett kapitel för sig!
gif - södra (m olle n) 4-0. var jag där? ja!
själv odlar jag passiv aggression, efter behag!

2007-06-28 @ 23:12:16
URL: http://latmasksamtal.blogg.se
Postat av: frktjatlund

tomas; jag har inga problem med den naturliga språkutvecklingen. Om svenskan dör ska det vara av naturliga orsaker, inte p g a ett påbud uppifrån.
masken; det här var väl min 15 min av upphöjelse. Nu ska jag ägna tre veckor åt aktiv suggetion. Moss!

2007-06-29 @ 14:35:41
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Annela

Gus, så knäpp!

2007-07-04 @ 23:14:36
URL: http://www.annelasmys.blogspot.com
Postat av: Annela

Vem är Gus? Var kom han ifrån? Gud, skulle det vara.

2007-07-04 @ 23:15:32
URL: http://www.annelasmys.blogspot.com
Postat av: Anders

En befolkning kan aldrig ge upp sitt egna språk hur gärna en politiker, professor eller företagare än vill. Jag jobbar själv för ett spanskt företag som har en multinationell fransk ägare - och inom den här spanska delen av företaget kommer man aldrig någonsin i kontakt med ett enda franskt ord (det är således spanska som gäller). Dessutom, 40 års diktatur i Spanien klarade inte av att utplåna språk som katalanska eller galiciska.
Så det enda riktigt allvarliga med den här artikeln är att en seriös (?) tidning som DN över huvud taget publicerar den...

2007-07-06 @ 23:33:31
URL: http://www.seoarkivet.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0