Jobbigt

Dagens tidningar bl a dn refererar till ett fall av diskriminering; en stockholmare som blev förbigången just för att han var stockholmare. Ingen större nyhet för mig och jag tror inte att det bara handlar om stockholmare. Så var det redan för 30 år sedan i Dalarna. Gick jobbet till någon utifrån, så betydde det att ingen på orten var intresserad av tjänsten.

I helgen träffade jag gamla vänner, numera lantisar, och som vanligt blev det resonemang om vad som hänt sedan sist. Mannen i familjen är från Stockholm, men bor idag med familjen i Roslagen. Där hör det tydligen till ordningen för dagen att utsocknes förbigås vid tillsättning av tjänster. Men efter många turer har han äntligen fått fast arbete.

Man värnar i allmänhet om folk från orten och är det någon måg eller annan avlägsen släkting som behöver jobbet, så säger man upp någon som vikarierat för någon, som vikarierat för någon annan hur länge som helst. Och det handlade inte om speciellt kvalificerade eller välavlönade arbeten.

Men helgens värsta jobbhistoria kom en kvinna, som varit anställd på Försäkringskassan. Där gick man först ut med att erbjuda avtalspension till dem som hade åldern inne. Arbetsuppgifterna fanns givetvis kvar och dem la man ut på kvarvarande personal.

Självklart blev kunderna lidande, handläggarna hann inte med sina ärenden och fler och fler missnöjda hörde av sig. Nästa steg blev att erbjuda de som jobbat länge förtidspension och självklart föredrog många det framför att bli utskällda av missnöjda kunder. 

Försäkringskassans egen läkare intygade oemotsagd att de inte kunde jobba. De kontroller som andra utsattes för, hoppade man över. Hennes teori var att det överhuvudtaget fanns ett specialavtal när det gällde statliga myndigheters personal. Kontrollen var inte alls lika rigorös då.


Kommentarer
Postat av: Inga M

Kunde man ana förstås!! Att det finns en gräddfil för några in i försäkringsvärlden.

Vi andra kommer aldrig att få någon förtidspension eller längre sjukskrivning därifrån oavsett hur skröpliga vi blir. Varför skulle vi det? Om vi är sängliggande så kan vi ju jobba som sängprovare åt IKEA eller nåt. Det finns inget sånt jobb?? Ja, enligt försäkringskassan tar man inte hänsyn till om jobbet finns eller inte. Man bedömer bara om folk kan jobba eller inte och det hela görs på hörsägen, ja åtminstone på andrahandsuppgifter.

Nu går jag igång och blir elak märker jag. Men jag har problem med Försäkringskassans funktion som politiskt instrument. Målet är inte längre att göra vettiga beömningar utan att få ner kostnaderna till varje pris.

2007-03-26 @ 23:09:21
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Ja, det är märkligt att det är olika regelverk för FK:s personal och andra. Och kostnaderna flyttas bara från deras lönekostnader till andra konton.

2007-03-27 @ 18:17:42
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Peter

En stockholmare sa till en annan stockholmare att inte vara sâ mkt stockholmare.
De râkade befinna sig i Lund.
move along there is nothing to see

2007-03-30 @ 18:01:27
Postat av: Trondsolveig

I love this page.

2010-04-14 @ 09:10:42
URL: http://trondsolveig.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0