Insikter

Insekter gör mig nervös. Somliga mer än andra. En snabb ranking blir nog

  1. Kackerlackor
  2. Tvestjärtar
  3. Spindlar

Den värsta kackerlacksrysaren var nog det vi upplevde på ett, väldigt, väldigt nedgånget hotell i Miami. Innehavaren var en alkoholiserad, tandlös man, som var övertygad om att vi var från Schweiz. Vi lyckades aldrig motbevisa hans åsikt, hur vi än försökte. Övriga gäster var själva lite åt det neddekade hållet och försökte försvara mannen med att "Det har inte alltid varit så här. Det var fruns död som tog knäcken på honom."


Golven täcktes av heltäckningsmattor modell ryamatta. Där hade kackerlackor hur mysigt som helst och vi kunde se hur de kilade fram och tillbaka i garnfårorna. Absolut populäraste tillhållet var under kylskåpet; det var väl värmen från kompressorn som lockade.


Vi ratade den uppbäddade soffan och tog in solsängar från stranden istället. Våra fantasier om vad som kunde dölja sig i soffan var alldeles för vilda för att vi skulle våga något annat.


Tvestjärtar är tysta, lömska typer, som gillar mörka och fuktiga ställen. Brevlådor t ex. Extrajobbet på Posten under loven ställde krav på starka nerver. Man visste aldrig när en sån där platt sak skulle komma kilande över händerna. Men det hördes när någon plötsligt kom och överraskade en postsorterare.


Men jag har aldrig varit med om att tvestjärtar gett sig på öron. Däremot spindlar. Vi var några kompisar som låg och solade på en sandstrand för 100 år sedan. Ulla, till höger om mig, såg hur en spindel kom spatserade i sanden och vände huvudet åt andra hållet. Plötsligt rusar hon upp och skriker allt vad hon orkar.


Den lömska spindeln hade krupit in i hennes öra. Oljudet den åstadkom genom att gå upp och ner i hörselgången var tydligen outhärdligt. Vi fick ta oss till Vårdcentralen, där en läkare plockade ut odjuret.


Fortfarande finns det inga giftiga spindlar i Europa, men enligt dn gör globaliseringen att vi kan räkna med en ny art per år, så giftigheten är bara en tidsfråga


Om man riktigt vill jaga upp sig över otäcka insekter kombinerade med läbbiga människor, kan jag rekommendera De som dödar av John Connolly. Men det är inget för den som lider av arachnophobia


Kommentarer
Postat av: cattis

huva...hur i allsin da`r kom krypet ner örat?? Antar att det var en liten rackare och ingen janne långben...

2007-11-17 @ 18:20:42
URL: http://livetsomar.blogspot.com
Postat av: Anonym

kryp är lagom kul, själv ställer jag alltid väskan eller skorna framför dörren på hotellrummet (om den öppnas inåt) - så paronid är jag!

2007-11-17 @ 18:44:09
URL: http://latmasksamtal.blogg.se
Postat av: Annaa M

Sommaren 1977 kliade det en morgon i mitt högra öra. Oj, tänkte jag, tänk om det är en tvestjärt, men jag har ju läst etnologi och vet att det är en myt att tvestjärtar kryper in i öron. Så stack jag försiktigt in en hårnål eller liknande och hämtade ut - en levande tvestjärt. Jag har lagrat denna händelse som en av de mer betydelsefulla i mitt liv. Det var samma sommar jag slutgiltigt bestämde mig för att dumpa pojkvännen som behandlat mig som en sopa de senaste två åren. Jag tror händelserna hänger ihop på något sätt.

2007-11-18 @ 00:27:32
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Har alltid drömt om att få se en livs levande kackerlacka. Vet inte riktigt hur de ser ut men de lär ju bli de som överlever och befolkar jorden när vi andra varelser har försvunnit.
Eller också har jag sett ett antal utan att begripa det.

Det där med tvestjärt i örat låter som om det borde ha varit en vandringssägen men var det alltså inte. Fy så hemskt!

2007-11-18 @ 07:06:55
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Moster Mjölgumpa

Någon kackerlacka har jag aldrig stött på, tur är kanske det. Spindlar är nog det jag tycker sämst om, tätt följda av örnastärtarna som min farmor kallade tvestjärtarna för. Ollonborrar har jag också alltid tyckt ganska illa om. Det senaste året har jag lärt mig att äcklas över de spanska skogssniglarna, men de räknas väl inte in under kategorin "insekter".

2007-11-18 @ 11:54:27
URL: http://mjolgumpa.blogspot.com/
Postat av: adde

artikeln säger "det finns inga giftiga spindlar i Europa", vilket inte stämmer. Det har alltid funnits Svarta Änkan i södra Europa.

2007-11-18 @ 15:44:32
Postat av: frktjatlund

cattis; nej, det var ingen långbent källarspinel utan en liten snabb en.
masken; vilka kryp förväntar du hindra med en väska vid dörren?
annaa; man kunde väl ge sig på att någon verkligen fått in en tvestjärt i örat. Berätta det på Klintberg och hans polare.
inga; det är bara att hålla ögonen öppna när man reser söderut. Eller så kan man städa restaurangkök.
mjölgumpa; visst, sniglarna är äckliga men inga insekter. Ollonborrarna är ett riktigt hot när man cyklar med öppen mun. Jag har flera gånger tvångsmatats med skumma insekter på det viset.

2007-11-18 @ 21:37:33
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: frktjatlund

adde; jag lärde mig precis det du skriver när jag gick i plugget. Det var Sverige som var giftfritt. Men är inte det som står i tidningarna sant?

2007-11-18 @ 21:39:46
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Annaa M

Jag har en kompis som jobbat som hälsovårdsinspektör. Den största koloni levande kackerlackor han upplevt utanför Afrika var på ett bageri i Solna.

Fattar inte att jag inte pratade med Klintberg redan när det hände, jag pluggade fortfarande etnologi då. Men jag kanske var rädd att han inte skulle tro mig.

2007-11-19 @ 11:11:20
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Anthonynatalie

Very well done. I enjoyed the site.

2009-05-11 @ 11:31:02
URL: http://anthonynatalie.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0