Skumt

På Elektriska Svea hänger det en massa lampor med svarta skärmar. Vem kom med idén att göra taklampor i den kulören? Syfte med en taklampa är att ge en bra allmänbelysning men en svart skärm är så kontraproduktivt det bara kan bli. Och inte är det snyggt heller.


Själv är jag extremt ljusberoende och tänder gärna alla lampor, som finns. Det är ännu en orsak för mig att vara glad över att ha eget rum och inte behöva sitta i kontorslandskap. När jag satt i ett rum tillsammans med 24 andra tanter uppstod det belysningsfighter så här års. Somliga ville ha mysbelysning och släckte ner medan jag tog varje chans att tända.


- Du kan väl ha din egen bordslampa tänd, så vi andra kan få lite stämning.


No way! En bordslampa är inte samma som en allmänbelysning. Den ger skarpa kontraster mellan ljus och skugga och värmer. Och  förresten är man på jobbet för att arbeta. Mysa kan man göra i fikarummet eller hemma. Dessutom började de ljusskygga gnälla efter några timmar över hur trötta de var. Inte alls konstigt, när bristen på ljus gjorde att de aldrig vaknade ordentligt.


Kommentarer
Postat av: SolSkuggan

Jag har en del känslor vad gäller belysning.. Jag minns min mamma i mina ungdomsår.. Mamma: Men snälla Kristina ska du inte tända lampan det är ju så mörkt.. Kristina: Nää jag ser perfekt.Mamma: Du ska få se när du blir äldre..

45 år senare.. Mormor Kristina: Men söta pojkar (barnbarnen 7 år) Ska ni inte tända lampan det är ju så mörkt.. Barnbarnen: Nää vi ser perfekt.

Mammas sista replik sväljer jag precis innan den håller på att hoppa ur munnen..

Misstänker starkt att problematiken är åldersrelaterad fy för hundan..

2008-12-04 @ 20:48:10
URL: http://solskuggan.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Jo, visst är det åldersrelaterat. För varje år behöver jag starkare lampor. Speciellt om jag ska göra något riktigt pilligt.



Och det lär vara en myt att man förstör ögonen om man i unga år läser i dålig belysning.

2008-12-04 @ 21:18:15
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Här tänder vi bara taklampor om det absolut behövs och det är barnen som är snabbast på att göra det. Inte bara mysfaktorn även om den är stark. Reaktioner mot barndomens skarpa ljusrörsljus. Och så ser jag så illa att bara punktbelysningar hjälper. Men jag tycker ju svarta lampor är konstiga ändå. Såg för resten en text under en bild på några julpynt i en tidning; "passar allra bäst i en svart gran."

2008-12-04 @ 22:04:47
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Nej, här hemma blir det också mest annat än takbelysningen, som är på. Om det inte är städning på gång.



Marknaden för prylar till svarta granar verkar något begränsad, för att vara intressant.

2008-12-05 @ 17:39:11
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Annela

Jag brukar säga att jag är uppväxt i "dödsskuggans dal", eftersom min pappa var så sparsam att han alltid släckte ljus som var "onödigt". Därför vill jag gärna ha mycket ljus och inte bara punktbelysning.

Kanske har det att göra med min depression också.

2008-12-05 @ 22:11:39
URL: http://www.annelas.blogspot.com
Postat av: frktjatlund

"Dödsskuggans dal", den var bra! Bevare oss väl för fäder med idéer. När vi hade elvärme fick ingen sätta på elementen med mindre än att det var under 15 gr.

- Ta på en kofta, var Makens argument.

2008-12-06 @ 17:44:23
URL: http://frktjatlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0