Fritidspoliser

Mitt första riktiga jobb var som postkassörska. I grundkursen ingick frågan "Hur agera i händelse av rån?" och den självklara inställningen var "Ta inga risker. Det är inte dina pengar". Och det gäller fortfarande. Jag skulle aldrig i riskera livhanken för materiella ting, varken mina egna och i synnerhet inte andras. Speciellt inte bensin för högst 1000 kronor.


Nu finns det enligt dn ett politiskt förslag om en ny lag som ska tvinga människor att ingripa om man blir vittne till något brottsligt. Men en civilkuragelag kan inte vara annat än en fantasi. Var sätter man gränsen?

  • Fötter på sätet
  • Cykla mot rött
  • Planka på bussen
  • Röka i T-banan
  • Fortkörning
  • Nedskräpning
  • ....

Det finns många brottsituationer där man borde ingripa, men tvång är knappast en lösning.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Häpp. Hade det bara funnits en lag hade jag naturligtvis gått emellan när det där testosteronstinna svarthåriga grabbgänget slog ner de småberusade östeuropéerna utanför Cityterminalen i söndags kväll. Absolut!



Som sagt, var går gränsen, även för när man riskerar komma till skada själv. Jag var alltid rädd för att ex-maken skulle bli nedslagen i t-banan, han var en sån som alltid vrålade "ta ner fötterna" och försökte se auktoritär ut. Var och var, han lever, men jag slapp undan.



Föräldar som uppför sig konstigt mot sina barn, det känner jag ofta lust att gripa in mot!



2008-07-25 @ 11:19:22
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Johan J

Det kanske finns ett skäl till att "folk" inte alltid ingriper? T.ex. för att slippa bli skadade eller, nyligen inträffat, dödade. Alla är inte kampsportsexperter.



Får man extra ersättning om man blir sönderslagen när man ingriper?



Skrivbordskonstruktion nr 145692322.

2008-07-25 @ 12:15:05
Postat av: frktjatlund

annaa; om jag inte missminner mig så en blev dödad för att han/hon påpekat rådande rökförbud i T-banan.



johan j; över 145 miljoner tänkta tankar och dessutom nedtecknade. Jag är imponerad.

2008-07-25 @ 13:00:37
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Patrik BP Andersson

"Hade det bara funnits en lag hade jag naturligtvis gått emellan"

Eller kanske ropat år dem att sluta, ringt polisen och sagt åt dem att pallra sig dit ögonakrök, eller varför inte ta en extra titt så att du åtminstone kan ge polisen ett bra signalement?



"en blev dödad för att han/hon påpekat rådande rökförbud"

Visst, skit händer. Å andra sidan är det betydligt fler som råkar riktigt illa ut utan någon anledning alls, och utan att någon annan lyfter ett finger för att hjälpa dem...

2008-07-25 @ 16:08:42
Postat av: Gester

Tror du har missat lite BP. Ringa till polisen kan man alltid göra, msedan om de överhuvhuvudtaget bryr sig om att komma är en annan sak.

Visst ställa upp som vittne. Du har kanske noterat att hoten mot vittnen ökar kraftigt.

Faktiskt så får myndigheterna börja gör något åt den skenade brottsligheten, minskande antal brott först.

Inte lägga över ansvaret på oss medborgare.

Dessutom är fler och fler av bovarna beväpnade nu, med minst en kniv.

Tänkte du att vi andra också skall börja beväpna oss för att kunna ingripa?



2008-07-25 @ 17:11:42
URL: http://www.gester.se
Postat av: Patrik BP Andersson

Om polisen bryr sig om att komma eller inte har ingen inverkan på lagidéns (det finns f.n. inget ens halvfärdigt förslag färdigt) följder.



Har jag missat något?

Tja, jag har varit målsägande fyra gånger, varav en gällde olaga hot, misshandel, övergrepp i rättssak och hemfridsbrott efter att jag (handgripligen) blandade mig i ett bråk mellan c:a ett dussin personer i min trappuppgång. Polisen hade folk i cellen och kunde inte komma på över fyrtio minuter. Dagen efter ringde det på dörren och två tjommar ville prata med mig, varför min dåvarande sambo hämtade mig. Jag hann nätt och jämt svara "Jo" på frågan om jag tänkte anmäla honom innan de flög på mig i lägenheten. (Nämnas kan att jag är 184cm/68kg)

Resultatet? Fällande dom på bägge två. Förhoppningsvis räcker det för att de ska inse att vad det pysslat med inte längre går för sig, eftersom det inte var första gången de varit ute och gjort sattyg, men faktiskt första gången som någon inte backat undan. Min granne (en mycket späd, tillbakadragen ung kvinna) stod upp och vittnade, trots att våld skrämmer henne något oerhört vilket troligen var vad som gjorde att gärningsmännens trovärdighet i rätten sjönk ihop till noll.

Min sambo vittnade också, trots att hon inte ens sett ett krogslagsmål innan hon såg mig bli överfallen i vårt eget hem, trots att hon hört de hotfulla telefonsamtal jag fick nattetid.



Hade jag fegat ur och inte gjort en anmälan, hade min sambo och min granne inte vittnat hade Tommy och Tord gått fria. Vet du vad följden av det skulle vara? Jo, att det lönar sig att slåss och hota, eftersom du då kommer undan. Det i sin tur leder till att det blir ännu värre.



Sedan ska du ha en sak fullständigt klar för dig. Det är inte staten och myndigheterna som är samhället, det är vi. Du och jag. Tar inte vi medborgare vårt ansvar för samhället kommer ingen annan att göra det åt oss.



Beväpnade bovar? Vem bryr sig... Du kan prova själv: ställ dig ivägen för ett gäng obeväpnade skinnskallar med en kniv i vardera näven och tala sedan om för mig hur kaxig du känner dig. Om lagen ger folk lite råg i ryggen är det precis vad knivviftande ligister får uppleva när folk i omgivingen mangrant vänder sig om och säger att det är nog. Det är rädslan för våldet som är det rikigt farliga, inte våldet i sig.

2008-07-25 @ 19:52:02
Postat av: frktjatlund

Oj, här vänder man ryggen till och så blir bloggen ett diskussionsforum.



Egentligen borde jag veta bättre än att reflektera över heta ämnen. Andra har oftast så mycket mer att säga i ämnet än jag.

2008-07-26 @ 17:37:03
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Inga M

Om det ska finnas någon logik i det hela så borde man i så fall ha börjat med en lag som säger att polisen är skyldig att ingripa vid brott.



Vi har haft två (minst!) bankrån i vårt lilla samhälle och vid inget av tillfällena var polisen skyldig att ingripa och det gjorde man inte heller trots att man visste att rånet pågick. Och jag tycker naturligtvis att det är rätt. Jag ville ju inte se mina barns lekkamrat (numera polis på orten) nerskjuten för att rädda en penningsumma åt en bank. Han följde efter rånarbilen och blev beskjuten.



Hur kan man ens tänka på att ställa såna krav på civila medborgare som varken har skyddsväst eller batong eller annat vapen, (eller ens rätt till att bära något???) Urpuckat!

2008-07-27 @ 08:56:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Den där kd-förslagsställaren kanske skulle PRAO lite hos värmlandspolisen.

2008-07-27 @ 20:14:31
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Haakoningebjorg

Looking for information and found it at this great site. You have an outstanding good and well structured site. I have been looking for sites like this for a long time. Keep up the outstanding work and thank you.

2010-01-29 @ 09:50:16
URL: http://haakoningebjorg.3steps.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0