Husman suger

Idag är det sista dagen på årets Filmfestival och Maken ser dagens tredje film, Australia. När katten var borta tog jag tillfället i akt och kokade rotmos. Något som jag gillar, men Maken inte ens tål lukten av. Så det gäller att passa på.


Och då dyker sömnteori nummer fyra upp: Jag kanske äter konstiga saker på söndagar. Mat som får mina tarmar att leva rövare under täcket och får mig att vakna under vargtimmarna. Eller finns det bara en sådan. Timme inte varg?Uppdaterad
Australia får rött kort eller "pekoral dynga" enligt Maken och Ettan.

Dagens teorier

Natten mellan söndag och måndag är oftast väldigt orolig. Jag har svårt att somna och när jag väl gjort det, sover jag oroligt och vaknar var tjugonde minut och oroar mig för att inte kunna somna om. Någon gång mellan 4 och 5 besannas oron och jag ligger och vrider mig tills klockan klämtar 5:45.


Teori nummer ett: Det är omställningen mellan ledighet och arbete, som får hjärnan att börja smygjobba på egen hand. Det kan stämma när vi har någon större produktionssättning på gång och det händer några gånger per år. Inte mer. Och numera har jag ett mer avslappnat förhållningssätt till mitt arbete, så jag borde inte ligga sömnlös för det.


Nummer två: Helgens senare kvällar och sovmorgnar fördärvar dygnsrytmen. Egentligen är alla kvällar sena och helgens är inte senare än andra. Och även om jag inte tar mig sovmorgnar, så blir söndag-måndagssömnen lika dålig.


Tredje teorin: I stort sett vareviga dag går jag 9-12 km. I ur som skur. På vardagarna till och från jobbet och på lördagarna fram och tillbaka till city plus lite ärenden runt på Söder. Även lördagens veckostädning tar på krafterna. Men på söndagar, vad gör jag då? Inte mycket av fysisk karaktär och det är kanske där skon klämmer. Min kropp är helt enkelt in tillräckligt trött för att sova.


Idag röstar jag på teori tre och det innebär jag kan förutse att nattsömnen kommer att bli dålig eftersom jag inte rört mig många meter.


Stella äger

Ja, vi har rått om varandra under kvällen. Föräldrarna hade filmfestivalen att tänka på. Hon kom hit med Mamma Miafilmen i högsta hugg.

- Men den är på engelska.

- OK, jag tror jag fixar det.

- Då får du förklara för mig.


Det behövdes inte. Hon hade hela handlingen klart för sig efter att hon och Tvåan sett den igår kväll. Så hon berättade för mig vad som hände. Märkligt hur lite prat det var i filmen. Det tog inte många sekunder innan en ny låt tog vid. Musical verkar vara genren för dagens småtjejer.


Under filmen blev Stella sugen på något ätbart.

- Vad sägs om lite spaghetti och köttfärssås?

- Nej, inte mat. Nått annat.

- Jag ska kolla om jag har ingredienser till kladdkaka, sa jag och gick ut i köket.

- Är den klar nu? Frågan kom innan jag ens hunnit öppna kylskåpet.


Visst, allt fanns i skåpen och jag fick användning av mitt gamla 80-talsrecept som legat i träda det senaste decenniet eller mer.

(blogg.se verkar inte duga utan snarare suga. Det ska bli intressant om det överhuvudtaget går att publicera.)


Äger - duger - suger

Igår på Konsum fick Stella syn på stället med Mamma Mia-filmer.

- Åh, snälla pappa! Kan vi inte köpa Mamma Mia?

- Nej, det gör vi inte?

- Jo, men pappa, den är jättebra.

- Vi tar det en annan gång.

- Men det är säkert: Mamma Mia ÄGER!


Där ser man. Redan i femårsåldern tappar föräldrarna greppet och språkinfluenserna kommer från andra håll.


Spooky

Exakt klockan 20:03 kom mamma på besök. Konstigt nog, eftersom hon dog för nästan tre år sedan.

Barnbarnen och jag låg  i sofforna och tittade på en Sunefilm. Då börjar den gamla pendylen i hallen plötsligt slå. Inte åtta slag, som låg närmast till hands, utan tio. Den är två timmar före sin tid och nu har den just slagit halv ett. Det var säkert fyra-fem år sedan den överhuvudtaget fungerade.


I mammas ögon var den klockan min under alla år. Hon köpte den på avbetalning samma år som jag föddes troligen på ASU, AB Svenska Urdepoten. Och någon gång kring 2000 sa hon "Nu får du ta din pendyl" och lämpade över uret till mig. Maken ville absolut inte ha klockan, men jag tycker att den passar i vår hall så där har den hängt stum i flera år.


Egentligen gillar jag inte att den tickar och slår. Tick tacket känns lite ödesmättat och ding dongande kan väcka både mig och barn. Om jag överhuvudtaget kan somna. Jag brukar ha svårt att koppla av och istället ligga och vänta på nästa slagomgång.

Maken är på filmfestivalen och tittar på Gomorra och kommer förmodligen bli skogstokig över klockfasonerna när han kommer hem.


Gums

Gissa vad man i dagsläget får för 355 kr? Tolv ynka ord. Närmare bestämt: "Du vet att du inte ska äta eller dricka inom närmsta halvtimmen?" Det var precis så tandhygienisten sa till mig. Varken mer eller mindre.

Ord, som jag kunde vara utan, eftersom jag inte skulle komma på idén att stoppa något i munnen de närmaste timmarna efter hennes grymma misshandel. Men nu är det gjort och betalat på direkten. Inte vill jag plågas en gång till genom att ta det på räkning.

Tandvårdsfaktura

Faktnr: 2260
Beskrivning   Pris
Information och instruktion vid
tand- och munsjukdomar
  355
Sjukdomsbehandlande åtgärder   565
Patientbelopp   920

Är det nån där?

Nej, jag skulle inte tro det. Att jag skulle krama Baloochefen. Inte i första taget. Den mannen må vara snäll, men någon fysisk kontakt är helt otänkbar. Särskilt som jag inte tillhör kramarna i vanliga fall och speciellt inte på jobbet. Kramarna blir så larviga där. Man lägger armarna om varandra låter liksom bara axlarna nuddas vid. Resten av kropparna är så långt ifrån varandra som det bara går.

Sen tror jag inte att den typen av kramar till höger och vänster spelar någon större roll. Det känns mera som ytlig kosmetika. Som ryska kindpussar ungefär. Puss på vänster kind, puss på höger och sen vänster igen. Mer en ritual.

Barnbarnen, däremot ligger nykissade, nyborstade och nykramade i sina sängar.

Men man vet ju aldrig hur det blir på kramfronten. I december blir det julbord med trekamp och då kan vad som helst hända.


Tisdagstankar

Dagens ord: Gaffatejp

Dagens låt: Åt samma håll, Winnerbäck

Dagens plagg: Benvärmare

Dagens insikt: För att bli uppskattad - håll käft

Dagens motto: Man får sällan det man förtjänar!

Dagens ordspråk: Liten tuva faller ofta själv däri

Dagens fel: Lock table overflow - increase -L

(knyckt från Strömstedt)


Ur en radio nära mig

På Mix Megapol lyckas Madeleine Kihlman mot alla odds hålla sig för skratt. Lyssnare ringer in förslag på temat "Hur gör du för att julen inte ska bli så dyr"? Madeleine pratar med Brita i Västerås.


- Du hade tips om hur man kan göra sina egna dekorationer.

- Jo, jag hade inte råd att köpa torkade blommor, så jag plockade egna syrener och torkade dem själv.

- Och vad gjorde du med dem?

- Ett älghuvud, som jag hängde upp på väggen.


Ett ÄLGHUVUD i torkade syrener? Som juldekoration? Säga vad man vill, men Brita verkar vara en välplanerad människa. Plocka blommor i juni och använda dem ett halvår senare. Hoppas det blev snyggt!


Favorit i repris

Laddar inför kvällens barnvaktsuppdrag.


Det blev korv till middag

Allt var inte bättre förr. Då, på 1960-talet, fanns den förhatliga Kantsenapen. Både i skånsk version och i Slotts vanliga. Jag och mina syskon avskydde Kantsenapen. Mamma gjorde sitt bästa för att eliminera företeelsen. Ibland fördärvade hon all senap med sina aktioner.


Kantsenap bildas i glasburkar. Burkar som stått öppna ett tag och gjort att senapen utmed glasburkens kanter torkat och blivit mörkbrun. Den senapen försökte vi undvika i möjligaste mån.


Mamma brukade röra runt i senapsburken, innan hon ställde den på bordet. Bara för att blanda Kantsenapen med övrig Senap. Ibland funkade det och vi märkte ingenting. Andra gånger blev det riktigt otrevlig stämning när någon överraskades en äcklig torr flaga med Kantsenap mitt i en falukorvstugga.


Med plastflaskor är dagens barn förskonade från sådana hemska och traumatiska upplevelser.


Eko

Jag har sagt det förr och tvekar inte att säga det igen: upprepningar är av ondo. Speciellt när folk tror att de är roliga. Hur kul är min chefs ständiga lunchskämt egentligen?


Gubbsen på mitt jobb är lata och gillar gubbmat. Alltså mat utan fräscha grönsaker och finess. Då ligger haket Kultingen lägligt bara ett stenkast bort. Så gott som varje dag vid 11:15-tiden sticker chefen in huvudet i andra gubbars dörrhål och undrar om de "vill bli kultiverade" alternativt om de "känner sig kultiverade".


Dag ut och dag in hör jag detta minst tre gånger innan man bestämt sig för vilken kult man ska ägna sig åt.


En kollega ger alltid samma svar när någon undrar hur läget är.

- Jo, jag vaknade imorse. Så var den dagen förstörd.

Sen brukar hon dra till med.

- Jo du. Man är en dag närmare brännugnen.


Not so very funny. Särskilt inte var och varannan dag, dessutom före frukost.


För ett tag sedan utnämnde jag DN:s Johan Croneman till personlig favorit. Nu har han fallit ner från piedestalen. Inte nog med att han upprepar sig. Han upprepar en klyscha, som jag är överkänslig mot. Både i recensionen av A A Gills bok och i TV-krönikan Settman-Sverige är det nya landet, drar han till med det, enligt min mening, förhatliga "Missförstå mig rätt".


Missförstå mig rätt, men endera dagen hamnar Croneman i samma hög som Kattis om han inte passar sig.


Idag är jag glad

 • att jag hade medvind åtminstone 90% av sträckan till jobbet
 • att motvinden kom på slutet
 • att jag bara glömde telefonen
 • att mina benvärmare gör skäl för namnet
 • att det är mindre än en månad kvar tills det vänder och dagarna blir längre
 • att finnjonnas bebis är kvar i magen

Possenten

I fredags hade jag en träff med bankfolk. Det var bl a Jan-Oloph Erixon och min namne Sannberg, Håkan Sannberg. Gubbsen ligger runt 60 och känns lite som left overs. Något som de inte sticker under stol med. De har mer än full koll på verksamheten, men saknar karriärambitioner för framtiden.


Båda hade nappat på företagets 80-90-100-erbjudande för personal 58+. Alltså, personer som är över 58 år arbetar 80% (4 dagar/vecka) för 90% av lönen, men är garanterade 100%-ig pension.


Min spontana reaktion var: Wow! Det skulle jag nappa på innan nån hade hunnit säga mamma. Vi ägs av bankerna och varför skulle vi ha sämre villkor än deras personal?


När vi hade ett litet avstämningsmöte på fredagseftermiddagen tog jag upp ämnet. Den person från ledningsgruppen som var med sa "Vi har haft det uppe, men avslog det hela eftersom det skulle betyda nyanställningar."


Men hallå! Vad trodde man? Och i dagsläget kanske det skulle betyda att man inte behövde göra några uppsägningar.


Vitt

Vem i hela helsicke skickar ut sin unge på gården 07:37 en lördagsmorgon? En unge som står vrålar "Mammaaa" gång på gång. Det undrade jag tills jag drog bort gardinen och såg ungen, snön och snöänglarna.


Jag har halkat runt på stan hela helgen. Idag halkade vi ner till Svärdottern. Hon har beställt och köpt nya sängar till barnen och vill inte ta med de gamla i flytten. Medan Anders och Maken slog sönder möblemanget språkade Svärdottern och jag vid.


Hon hade varit ute och rumlat tillsammans med sin svägerska och några väninnor. På vägen hem träffade de Svärdotterns och Treans körskolelärare. När hon berättade att Trean dog i mars började körskoleläraren storböla och sen stämde svägerskan in. Där stod Svärdottern mitt i natten med torra ögon på en snöig trottoar och undrade om hon var riktigt normal.


Hon kände det som hon lever ett dubbelliv. Ett liv med en stor sorg och ett med en förhoppning. Förhoppningen om en förändring med att flytta ifrån familjeprojektet, som fick ett felaktigt slut till en ny lägenhet där de, som är kvar kan börja på nytt. Preliminärt flyttdatum är 7 december.


Sämre efter

Jag var hemma hos en kompis och fikade. Hon visste mycket väl att jag absolut vill ha mjölk i både kaffe och te. Själv drack hon svart.

- Just det! Du vill ha mjölk i, sa hon och öppnade kylskåpet.

- Oj då, den här gick ut igår.


Och innan jag hann hejda henne, så rann de enda stackars mjölkdropparna som fanns i huset ut i avloppet. Hur dum får man vara? Jag har aldrig i hela mitt liv slängt saker bara för att bäst-före-datumet har passerat med några dagar. Inte utan koll.


Därför undrar jag om inte Karin Ahlborg driver med oss. Har hon verkligen hällt ut en massa mjölk tidigare, utan att ens testa om den är OK?


Och jag tror inte att leverantörerna bara leker blindbock när de sätter datumet. Snarare att de räknar med worst case-scenario. Det skulle bli ett himla liv om mjölken var gällen innan datumet var utgånget, för att mjölken stått för länge på någon lastkaj någonstans i leveranskedjan.


Gråskala

När vi flyttade in i den nybyggda lägenheten i det nybyggda huset i den nybyggda södra förorten på våren år 1957 var mamma inte nöjd. Trots att lägenheten var stor och hade både badrum och en extra toalett. I köket fanns skafferi och kylskåp och spisen var Electrolux senaste modell. Fyra plattor och 70 cm bred.


Nej, missnöjet berodde på att allt var kommunalgrått. Skåpsluckor, lådfronter, dörrar och lister var ljusgrå. Det irriterade henne kolossalt. Köksbänkarna var av senaste modell; Perstorpsplattor med Bernadottes design - virrvarr samma mönster som min bakgrund. Snyggt, tyckte pappa. Kommunalgrått och trist, tyckte mamma.


Och inte blev stämningen bättre när fadern på eget bevåg köpte köksbord som matchade bänkskivorna. Ett smalt bord med två utdragsskivor och självklart med mönstret virrvarr. Mamma köpte en färgglad vaxduk för att dölja eländet.


Vi hade bestämda platser och min plats var längst in mot väggen. Där satt jag och rev fransar på mammas vaxduk. Bara för att fördriva tiden och inte så att det syntes från moderns perspektiv. Inte förrän hon fick för sig att vrida på duken ett halvt varv.


Då jäklar i min lilla låda blev det dingel.


Ett brev betyder så mycket

Så här års får jag mängder med snigelpost. Idag kom det t ex ett kuvert adresserat till mig personligen från Läkare utan gränser. Tidigare i veckan hörde bl a SOS barnbyar av sig. Nu väntar jag spänt på Radiohjälpen, Röda Korset och Mun & Fotmålande konstnärer. Om de inte redan hört av sig.


Inför varje jul är det likadant. Varför är det alltid jag som får försändelserna och aldrig Maken? Och varför inför julen? Jag anar fördomar mot både män och kvinnor.


Kvinnor är blödigare och givmildare. Kvinnor vill fira jul med lättat samvete. Eller är det jag som är fördomsfull?


Samma visa i år igen

Sista veckan i november ser likadan ut varje år; fokus ligger på the Stockholm Filmfestival. Jag växlar mellan rollerna som festivalänka och festivalmormor. Ikväll blev det både och. Stella och jag höll varandra sällskap några timmar och nu är maken på ytterligare en film.


Själv har jag tappat stinget och minns bara det jobbiga med att köa till en muggig toa, armbåga mig fram till en bra sittplats, sitta i timtal som en fällkniv i en obekväm stol och se en massa skitfilmer. OK, en hel del bra också, men många chansningar har det varit genom åren.


Nej, då kollar jag hellre på Bolibompa och läser spännande böcker om hunden Pricken eller vad Lilla H hittar på.


Tappat sugen

I dagens svd står det några rader om Göran Larsson, pälshandlaren på Hornsgatan. Jag förstår att mannen tröttnat.

Ska det vara så svårt att fatta att det är olagligt att hota och förstöra men helt lagligt att sälja skinn- och pälsarbeten. Och tror djurrättsaktivisterna verkligen att de tar stilpoäng hos allmänheten med att hälla ut tjära på trottoar och husfasad.

Tydligen har man inte bara nöjt sig med det utan kommit med hot mot handlarens anhöriga. Har människors inga rättigheter eller värde i djurrättsaktivisternas värld?

Anders - din förpepprade tidstjuv


891
Välkommen till röstbrevlådesystemet.
Var vänlig och slå önskat anknytningsnummer eller om ni vill ha hjälp tryck stjärna.

849
Välkommen till röstbrevlåda åtta fyra nio.
Är detta rätt anknytning?
Om Ja tryck stjärna. Vill ni välja en annan anknytning tryck fyrkant.

*
Ange lösenord
5252
Du har ett nytt meddelande.
Huvudmeny
 • För att lyssna på dina meddelanden tryck ett.
 • För att ändra dina hälsningar tryck två.
 • För att skicka ett meddelande tryck tre.
 • För att ändra ditt lösenord tryck fem.
 • För att avsluta lägg på luren.
1
Avlyssning av meddelanden.
 • För att lyssna på nya meddelanden tryck ett.
 • För att lyssna på tidigare avlyssnade meddelanden tryck två.
 • För att lyssna på sparade meddelanden tryck tre.
1
Hej! Jag provar på mobilen istället.
 • För att lyssna på meddelandet igen tryck ett.
 • För att skicka en kopia till ett annat nummer tryck två.
 • För tid och datum tryck tre.
 • För paus eller fortsättning under uppspelning tryck fem.
 • För att spara detta meddelande tryck åtta.
 • För att lyssna på nästa meddelande tryck nio.
 • För att radera meddelande tryck fyrkant.
#
Det finns inga fler meddelanden.
För att återgå till huvudmeny tryck noll
För att inte bli tokig LÄGG PÅ LUREN!


Nu är det min tur

Första gången jag

 1. Åt paprika. Ingen aning alls. Måste ha varit i samma veva som jag åt potatis första gången. Paprika har helt enkelt alltid funnits.

 2. Såg på teve. Grannpappan ovanför hade byggt en egen apparat alldeles själv, långt innan vi köpte en egen. Den saknade skal och jag var mer fascinerad av innanmätet än av tv-bilderna. Skulle gissa att året var 1958.

 3. Var på skoldans. Antagligen i skolmatsalen år 1965 och säkerligen var det till tonerna av Mascots, Tages eller Ola & the Janglers. De var flitigt anlitade av vårt elevråd.

 4. Rökte. Alla i familjen utom pappa rökte så ingen märkte när jag började. Huset var så inpyrt ändå. Och inte heller fanns det några argument som bet för att jag skulle sluta. Så jag blossade vidare i fyra år innan jag hamnade i bättre sällskap och slutade.

 5. Lagade mat. Spaghetti och köttsås. Det var den enda maträtt jag kunde laga innan jag flyttade hemifrån.

 6. Använde en dator. Vi köpte en PC 1986 när jag tröttnat på att sköta bokföring och fakturering för hand. På den tiden drev vi ett städföretag och jag tog på mig andra småföretags administration under firmanamnet Sannbergs Sifferservice.

 7. Fick stipendium. När jag gick i sexan var jag tokig i knyppling. Ett udda intresse, som min slöjdlärare premierade i form av en bok i ämnet.

 8. Flög. Från Bulltofta till Gatwick 1966. Målet var Hastings där kompisen och jag levde rövare under etiketten "Språkresa". Beachpartyt i Rye, det var grejer det!

 9. Var kär. I Ola, ett år äldre. Men när han orerat ett tag om kåpor och jag förstod att det var (bh)kupor han åsnyftade tappade jag sugen direkt.

 10. Fick barnbarn... Det var Noa med näsan. Ja, den var verkligen stor och det såg alla utom modern, som undrade "Varför kommenterar alla hans näsa? "

Sannsaga

Ibland tror man inte sina öron. Speciellt inte när det gäller Stockholms bostadsmarknad. En familj i bekantskapskretsen med en sexmånaders bebis behövde större bostad. Inte alls konstigt; deras etta under takåsarna i Gamla Stan är inte alls barnvänlig. Särskilt som en lång stentrappa ingår i bostaden.


Med energi och tålamod fick de napp i form av en femma på 140 kvm. Också den i Gamla Stan. En frånskild pappa, vars döttrar hellre bodde hos modern, ville ha mindre boendekostnad och tycke uppstod.


När mannen med femman kontaktade värden i bytesärendet fick han förslaget:

- Du får 700 000 om du bara säger upp lägenheten. No questions asked.

Den här bytaren var inte ute efter pengar utan en mindre bostad, så han avböjde.


Våra bekanta fick också ett erbjudande, när de skulle skriva kontrakt.

- Glöm våningen! Ni har ju barn och jag kan erbjuda en rejäl grundplåt till en villa istället.


Men hembygd är hembygd också för dem som bor i Gamla Stan så 1 december flyttar de till femman. Ettan funderar på att ge dem en walkie talkie i flyttpresent så de inte tappar bort varandra i den spaciösa boningen.

Hur kan somliga ha sån bonntur hela tiden? För hur lätt är det att byta en skitliten etta mot större i innerstan? Och det är inte första gången byten gått deras väg. Deras första lägenhet låg på Bastugatan med en brandvägg som enda utsikt. Den byttes mot ett kulturhus på Fjällgatan. Då var det en tokig finne som tröttnat på den jättetråkiga utsikten över Finlandsbåtarna och Saltsjön och hellre glodde på en brandvägg. Det var mer nervlugnande, tyckte han.


Kaos är granne med Gudrun

Och Gudrun är min granne. Det kostar att vara så slarvig, som jag. Både pengar och anspänning. Nej, ticnet har inte min bokning på Disneyprinsessorna, så det var bara att göra en ny bokning. Och kanske betalar jag biljetterna två gånger. Enligt min oordning gör jag det, men ticnet hävdar motsatsen.


Jag tar det som läropengar, trots att jag vet att jag aldrig lär mig. Det enda jag kan glädja mig åt är att gång nummer två blev det billigare. Ica-kort ger rabatt, men inte till den föreställning vi först hade tänkt.


Dagens ordspaning - spretig

Låtvalet i veckans idol är t ex spretigt enligt Aftonbladet. En massa bloggar är spretiga. En del bloggare ber t o m om ursäkt för det.


Vad är ett spretigt låtval? Drar sångerna åt varsitt håll? Betyder det att låtarna är väldigt olika? Kan en spretig blogg handla om vad som helst? Är det något negativt, som man måste be om ursäkt för.


I den betydelsen är min blogg extremt spretig, men det tänker jag inte be det minsta om ursäkt för. Jag håller spretighetens fana högt! Och tänker fortsätta att skriva om det som faller mig in. Både högt och lågt, stort som smått. Mest lågt och smått, förresten.


Bluff bourguignon

Det finns halvfabrikat som jag inte förstår mig på. Som den här nyheten från Scan t ex. En burgundisk köttgryta färdig på 10 minuter.

Jag tycker att de missförstått grytidén. Vitsen med en köttgryta är inte själva ätandet; det är tillagningen.


Köket ska bli rörigt, handtag på kylskåp och lådor kletiga och huset ska fyllas av väldoft. Medan härligheten kokar, skapar man ordning i förödelsen och fixar klyftpotatis och sallad innan det är dags att duka bordet.


Jag såg en pjäs på Stadsteatern för många år sedan, där hela handlingen utspelade sig i ett napolitanskt kök. Det var söndag och flera kvinnor tillagade en köttgryta. På riktigt. Det luktade mat i hela salongen medan familjemedlemmar kom och gick på scenen. Jag minns inte ett dugg av handlingen, bara att det pågick i flera timmar.


Så ska en köttgryta tillredas. Inte på 10 minuter i mikron. Då hinner man ens koka ris eller potatis och inte heller fixa salladen.


Gokväll

Så där! Nu är jag på mycket bättre humör än i morse. Av någon anledning är sömnen ofta lite orolig natten mot måndagar och den här måndagen fanns det ännu större anledning till det. Värsta delen av Herrejössesprojektet prodsattes ikväll. Sånt håller hjärnan aktiv.


Det gick trots allt vägen, bara ett par smällar och allt var uppe och rullade igen. Bra målvakter har tur och kl 19:52 var vi klara. Längre än så vill jag inte jobba, vad Maud Olofsson än tycker. Och inte en dag längre än till 65 år. Ibland känns det som 56 är en alldeles lagom pensionsålder.


Svärdottern sms:ade att köparna skrivit på kontraktet för lägenheten, så nu verkar det också vara i hamn. Barnbarnet Noa gör också affärer där jag ställer upp som målvakt. Han är tokig i Pokémonkort och spelar i turneringar var och varannan helg. Nu ligger det ute ett kort till försäljning på Tradera. Ett kort som han absolut vill ha och jag är bulvan och bevakar hans intressen.


Mitt bud på 197 kr är fortfarande högst. Rena idiotsumman, men det kanske beror på att jag inte fattar det fantastiska med korten överhuvudtaget.


Idag stör jag mig på

Förenklingar

Någon eller några verkar tro att barn är dummare idag än för 50 år sedan. Så måste det vara eftersom man ändrar texter i sånger och barnramsor. Ta t ex sångleken "Huvud skuldra knä och tå, knä och tå". Där har man helt fräckt bytt ut skuldra mot axlar. Rena helgerånet!


Inte nog med att man tar bort skuldran, man blandar plötsligt in pluralis bland singlarna med att ta axlar istället. Tror man att barnen inte förstår vad skuldra är? Är inte själva vitsen med att lära sig ramsor och sånger, just att det ska utöka ordförrådet.


Kändisbloggare

Snart sagt varenda känsdis bloggar nuförtiden. Det verkar nästan vara ett måste. Eller ett sätt att göra reklam. Till och med Sagt-och-gjort-Kattis har en blogg har jag upptäckt. Och med ful layout, dessutom.


Uppdaterad: Jag är nog helt ute och cyklar. Det kryllar kanske av Kattis Ahlstömmar i Sverige.
Uppdaterad igen: Nej det är nog hon, trots allt.

Ulf Lundell

Honom retade jag mig på redan igår. Intervjun i DN bekräftar hans konstiga inställning till fansen. Det är inte bara Pölsa och hans kompisar, som han varit oförskämd mot. Nej, Lundell sätter en ära i att läxa upp sin trognaste publik. Han har t o m gjort en låt riktad till "Pojkarna längst fram".


Nu väntar jag bara på att Ulf Lundell börjar blogga och då ska jag kommentera första inlägget. Lägg ner skiten inklusive avskedskonserter och skaffa dig ett liv. Ett riktigt liv.


Den som lever får se

If you can't use your head - use your Over Head. Eller om du inte har något vettigt att komma med, ändra designen. Så nu har jag bytt bakgrund, som mer speglar mitt virriga inre.


My var mer än nöjd med High School Musicalfilmen, trots att hon frågade "Varför blundar du, farfar" ett par gånger. Men en 56-årig man är knappast målgruppen.


Tvåan var på föräldramöte i veckan och där drog man upp nya riktlinjer för mathållningen. Bort med röda mjölken - in med lättmjölken, bort med smör/Bregott - in med Milda/Becel, plus in med lever en gång i månaden.


Jag tror att de blivit alldeles snurriga. Hur fettskrämda får man bli? Hur kan industriellt producerade fetter bli bättre än naturliga? Och när blev lever nyttigt igen?


När jag var liten körde mamma med ett matschema. Jag kommer inte ihåg detaljerna, men det var fisk på tisdag, soppa på torsdag, kyckling på lördag och nötkött på söndag. Dessutom lever en gång i månaden.


Lever var OK för alla utom Lillsyrran. Mamma ingick en pakt med oss äldre. Vi fick absolut inte säga att det var lever som serverades. Nej, det var falsk wienerschnitzel, panerad efter konstens alla regler.


- Det här måste vara lever, sa Lillsyrran.

- Nej, nej! Hur kan du tro det? Ser du inte att det är falsk wienerschnitzel? bedyrade alla andra runt bordet.


Så på fredag kan det bli Korvkaka för de små liven. Jag ryyyser!

Korvkaka
4 portioner

2 dl korngryn
4 dl vatten
5 dl mjölk
2 gula lökar
300 g lever
1 dl russin
1 ägg
1 msk sirap
1 tsk salt
1 pn vitpeppar
1 tsk mejram

Koka korngryn och vatten i cirka 15 min. Tillsätt mjölken och koka ytterligare 30 min. Hacka löken och den sköljda och putsade levern i matberedare. Blanda sedan i russin, ägg, sirap och kryddor.

Rör ner leversmeten i korngrynen. Häll allt i en smord form. Grädda i 200° 30-40 minuter.


Sölig söndag

Idag har jag kapat åt mig rejält med egen tid. Maken har tagit med My på bio. Hon är tokig i High School Musical och han älskar rörliga bilder. Själv har jag lite gammaldags inställning till biobesök på dagtid. Nu när det är ljust så få timmar vill jag ha så mycket dagsljus jag kan få och inte stänga in mig i en mörk biosalong.


Det egna jag spenderat tiden på är läsning och stickning. Ett par klassiska raggor avslutade och ett nytt par påbörjat. Nästa projekt är ett par spindelvantar, från Barbros hemsida. Hon som är snabbast på stickning i hela världen.


Om sanningen ska fram har jag dessutom smygjobbat lite.


Avgudar

Alice är inte alls trist. Nej, hon är bäst och borde vinna årets Idol. Det har jag tyckt sen tävlingen började. Barnbarnen påstår att Kevin kommer att vinna. För det vet de, får så är det. Värsta scenariot är om alla fjårtisar gör en samlad attack och röstar fram Johan.


Varje fredag slutar likadant. I soffan med gamnacke eller så blir det flygspaning. Maken brukar välja gamnacken och somnar med hakan mot bröstet. Själv brukar jag ägna mig åt flygspaning, när huvudet faller bakåt.


Vi brukar klara oss igenom själva tävlingsdelen, men det är stört omöjligt att hålla sig vid medvetande fram tills resultatet är klart. Efter en krävande arbetsvecka är det alldeles för mycket begärt.


Matador

När man inte ens i goda tider lyckas med att göra klipp då får man glädja åt mindre fynd. Som det här t ex. Prima purjo med extra mycket användbart och väldigt lite blast.Igår gjorde jag ett annat klipp; en bit grevéost. En halvmåneformad mittbit lagrad ost utan oätliga vaxkanter. Ja, jag är glad för det lilla.


Och visst, Inga, vi tar inte ut någon glädje i förskott när det gäller lägenhetsaffärer. De som budat på Svärdotterns lägenhet, har backat på sina utfästelser nu när de är ensamma om att vilja köpa. De står fast vid priset, men vill inte betala något för dubbla boendekostnaden. Dessutom vill de skjuta fram överlåtelsen till 1 maj.


Rent konkret betyder det en prutning på 50 000 kr. Men jag förstår dem; det är ju köparnas marknad. Och det blir en rejäl vinst ändå. Men då gäller det att de verkligen skriver på kontraktet på måndag.


Dagens tumregel

if Utetemperatur > 4° then "mössa av"

else "mössa på".(med  mobilen utanför Eriksdalshallen denna morgon)

Idag fick min nya basker följdriktigt göra en premiärtur och den satt som en smäck.


Pinsam mamma söker ...

Det pågår en dokusåpa i ett rum nära mig. Deltagare är en man i min ålder och en kvinna några år yngre. Båda frånskilda med något så när vuxna barn. Stellan, alltså mannen i rummet bredvid, skilde sig i årsskiftet. Ylva skilde sig för flera år sedan. Hon jobbar på en grannavdelning och nu gör hon sig allt oftare ärenden in till Stellan. Speciellt så här dags på dagen, när de flesta gått hem.


Ylva gjorde en gastric bypass för ett par år sedan och i takt med att hon krympt, så har hon blivit mer på, om man säger. Så att jag tyckte att hon var rent pinsam när hon stötte på allt av mankön senaste firmafesten. Inklusive Stellan.


Jag spetsar öronen och följer med spänning hur det hela utvecklar sig. Ska Stellan hålla stånd mot attackerna? Han kanske rent av vill kasta sig in i ett nytt förhållande. Ylva å sin sida är mer än mogen för det. Var så säker!


En dag utan Unix är en bortkastad dag

Här tar en engelsk tekniksajt fram en 10-i-topplista över datanördar och glömmer de viktigaste.


Jag blir bara såå besviken. Här sätter man Linus-Linux högst upp. Har man alldeles glömt varifrån hela Linuxidén kom? Thorvalds må vara hur duktig som helst, men varför nämns inte mina husgudar Ken Thompson och Dennis Ritchie, någonstans? De som skapade förlagan till Linux. Deras vackra verk, Unixoperativet och C-kod, har jag nytta av dagligen.


Ja, de hjälper mig att få mat på bordet, lite vin, som gläder människans hjärta, någonstans att sova och en och annan resa till främmande land.


Jag får trösta mig med


$ grep C2H5OH *.* 2>/dev/null


Rom & cola

Jag har koll på det mesta inklusive Millenniumtrilogin. Dessutom har jag fördomar. Speciellt när det gäller romer och därför ställer jag mig frågande till Expressens webbtest om Stieg Larsson.


Är en rom verkligen ett seriöst menat alternativ till drake och dödskalle när det gäller ryggtatueringar?En annan synpunkt är att de flesta frågorna handlade om annat än böckernas innehåll. Framförallt om filmatiseringen.


Mera

Idag är det synd om bloggarna på dn:s insändarsida. Speciellt de som har färre än 100 besökare. Och vi ska vara glada att det överhuvudtaget finns ett forum där vi kan ventilera våra tankar eftersom vi förmodligen är riktiga losers socialt i den stora verkligheten.


Det vet Birgit Olsson, som genmälde han som förordade radering.


Vänsterprassel

Vi är några kvinns på jobbet, som trivs ihop och brukar hålla varandra sällskap under luncherna. Det sammanhållande kittet är just jobbet; vi trivs där och har hyfsat med ansvar och inflytande. Men flera av oss har ett gemensamt problem; våra respektive.


Våra män tycker att vi är mer engagerade i jobbet än nöden kräver. Att arbetet tar för mycket tid och uppmärksamhet. Uppmärksamhet som borde ägnas åt annat, helst åt männen ifråga misstänker jag.


Herrejösseprojektet har gjort att jag vid tre tillfällen senaste veckan behövt koppla upp mig hemifrån för att utföra diverse räddningsaktioner på jobbet. Inte alls populärt. Det värsta är att vi inte har sett slutet på projektet än på ett tag. Så det kommer med all säkerhet att uppstå ytterligare kontroverser.


Den nya medarbetaren bekände att hon verkligen hade gått bakom sin mans rygg och varit otrogen flera gånger. Vid ett tillfälle skulle de åka till Paris och maken ställde villkoret:

- Jag åker bara med om du lovar att inte ta med mobiltelefonen.


Det gjorde hon. Lovade, alltså. Mobilen fick åka med, men utan att vara påslagen. Då och då blev kollegan röksugen och gick ut för att ta sig ett bloss och passade på att kolla av telefonen samtidigt. Hon klarade sig från att bli avslöjad.


Så lågt har jag inte sjunkit. Ännu.


Slag i saken?

Idag var det en insändare i dn, som menade att alla bloggare med färre än 100 läsare per dag borde göra processen kort och radera sig själva från nätet. Såna stackare var helt enkelt pinsamt patetiska och ointressanta bekräftelsetorskar.


Uttråkad

Gör din egen tavla. Efter tips från Fia.


Klicka här och gör bättre själv.


Du ska få en dag imorgon

Jag tog bussen från jobbet. Det kändes inte alls frestande att knalla hemåt i regn och mörker. Och inte kändes det bättre när den underliga och sorgliga tanken slog mig, medan jag passerade över Skantstullsbron, att "nu flyttar familjen snart från Trean". Och då menar jag inte storleken på lägenheten.


Men det kanske ligger någon sanning i tanken och jag förstår om Svärdottern vill komma ifrån deras gemensamma bostadsprojekt till ett nytt ställe med en ny soffa.


Klasar

På mitt jobb jobbar det flera som lystrar till namnet Klas; en är min chef och en annan är mannen på Marknad. Båda har en sällsynt förmåga att förlänga redan långa möten. Idag ägnades förmiddagen åt ett möte lett av Marknadsklas.


Redan efter fem minuter visste jag inte om jag skulle skrika eller skratta, om mannen var allvarlig eller dum. Den självklara lösningen på alla säljares problem heter PowerPoint. Ju proffsigare bilder desto bättre är självklart lösningen. Speciellt om man klämmer dit ett webbgränssnitt.


Och ett säkert webbgränssnitt snyter man ur näsan hur lätt som helst, när man är säljare. Det är betydligt knepigare för oss andra. Vi som ska trolla fram verkligheten och nu har jag ägnat eftermiddagen åt diverse trollkonster.
Svärdottern har fått ett bud på lägenheten. Visserligen 100.000 under utgångsbudet, men det blir ändå vinst på affären. Köparna ska sälja sin villa och kan inte tillträda förrän 1 april, men har lovat att kompensera för dubbel boendekostnad.


Alltid något!


Tips

Jag har hittat universalmedicinen mot alla slags barnsliga småkrämpor. För barn är som folk är mest och vill gärna bli botade och ompysslade. Boten ska helst komma genom ett medikament. Det blir mer konkret på något sätt.


My hade lite hosta i helgen och satt och kraxade i soffan.

- Jag vill ha hostmedicin.

Nu har jag just inget husapotek. Bara lite magnecyl brus för vuxna.

- OK, jag ska se efter vad som finns, sa jag.


Det som fanns, förutom magnecylen, var ett rör med C-vitamin brus. En halv tablett upplöst i vatten hävde hostan snabbare än både Noskapin och Mollipect. Och gott var det också.


Hur man vet

att man blivit gammal
Jo, när drygt en timmes samtal med Syrran till stor del handlar om hennes tarmrörelser. Det är nästan så man vill ha tillbaka hennes mens.

Hur man vet

att man har fullt upp

Jo, bloggen vilar några dagar. Inte bara för att det är fullt upp, men lusten har inte riktigt infunnit sig. Mesta distraktionsfaktorn har varit diskussioner. För bråkar gör vi inte. Nej, vi diskuterar. Kanske inte alltid med så civiliserade argument.


Som att jag t ex enligt utsago fördärvat Tvåan med min snåla inställning till att spendera pengar. Inte heller hon vill köpa yoghurt eller ägg på Konsum, när Ica tar 2 kr mindre per produkt. Det tycker somliga är en fisig inställning till kooperationen. När man nu gjort så fint i butiken.


att man behöver tvätta gallret till köksfläkten

Jo, det luktar pannkaka så fort man sätter på fläkten, innan man ens börjat steka pannkakorna. Jag börjar nästan komma upp i barnfamiljskvoten när det gäller pannkaksstekning; två gånger denna vecka. Det är absolut två gånger för mycket.


att man inte är hjärnkirurg

Jo, man får ägna halva söndagen till att laga saker, som gått snett på jobbet. Bara för att man gjort några ändringar och stavat fel på ett ställe. Hur i hela världen kunde "local" bli "loacl"? Och varför finns det ingen stavningskontroll i unix?


att man har snälla barn

Jo, min dräng hade också en dräng. Treans barn sov här för att Svärdottern behövde städa inför söndagens visning och eftersom jag inte är hjärnkirurg, så behövde jag jobba. Då tog Tvåan med sig My på bowling.


Och Ettan gick på Monstertruck på Globen tillsammans med Leo och Maken.


att man cementerar könsroller

Jo, pojkar går på Monstertruck och flickor går på Disneyprinsessorna. Så i januari ska alla familjens flickor till Globen på Disney on Ice. Jag skäms!


att man har hål i huvudet

Jo, man hittar inte bekräftelsemejlet på biljettköpet. Vill det sig riktigt illa får jag köpa biljetterna en gång till.


att man inte är ensam

Jo, Svärsonen fick köpa om samma biljetter ytterligare en gång. Han hade köpt extra dyra Red Carpet-biljetter till två filmer på filmfestivalen. Biljetter som han tappat på vägen hem.


Ju fler Kochar ...

Nej Malin W, jag tror inte alls att barnen är 10 timmar på dagis om familjen själv får bestämma. Då är det alla gånger omständigheterna som råder. Omständigheter som föräldrarna inte rår på. Som att man måste jobba eller att man inte har något annat alternativ.


Jag är så blåögd att jag tror att alla skulle vilja vara med när deras barn tar sina första steg, sjunger "Hej, sa Petronella" eller lär sig gå på toaletten. Vem vill höra "Idag tappade Hugo sin första tand" av en dagisfröken? Föräldrar föredrar att själva få vara med om sådana händelser.


Och hur har man tänkt sig: Stifta en ny lag? Ska ensamma morsor och andra få böter eller fängelse om de inte kan leva upp till förslaget?


Elektra

Ja, jag känner mig låg. Ja, jag har mig själv att skylla. Ja, jag känner mig utlobbad. Ja, men om det var så viktigt skulle jag ha sagt ifrån från början. Ja, men man väljer sina krig.


Det senaste lilla utvecklingsprojektet hade chefen först vikt för min räkning. Men så fick jag häcken full med en massa löpande frågor och problem och innan jag visste ordet av hade medarbeterskan kapat åt sig arbetsuppgiften. Ja, ja hon är hungrigare än jag och det hon hittar på blir säkert bra.


Istället har jag fått ett annat projekt på halsen. Ett projekt som knappt har med programmering att göra, utan bara att utvärderar andras program och plattformar. Så ser tillvaron ut numera; vi tar in andras produkter och ser hur dåligt de funkar. Saker som vi skulle ha kunnat lösa mycket bättre själva, men eftersom allt ska vara klart igår har vi inte hunnit.


Imorgon kväll ska hela avdelningen, dvs. alla fyra medarbetarna, hem till chefen på middag. Det ska bli en intressant upplevelse. På jobbet har människan avslöjat en total oförmåga att göra sig av med saker. Hans rum är fullt av flyttkartonger från gamla jobb. Hans plånbok är full av plastkort och jag vet inte vad och hans nyckelknippa består av 15 sammankopplade nyckelringar och säkert 50 nycklar. Skrivbordet är fyllt av gamla kaffemuggar, som han möjligen gör sig av med på fredagar. Efter kommentarer från besökare.


Så det ska bli spännande att se hur chefen har det hemma. Men där är det kanske någon annan är chef.


Ja, jag är trött på blogg.se. Ja, jag stör mig på att det är svårt att publicera inlägg kvällstid. Ja, jag blir tokig på att man knappt kan kommentar hos andra och går det så kan man få iväg flera kommentarer för att man inte tror att den första "tog".


Nu får de skärpa till sig och inte ta in fler nya bloggare innan de löst problemen.


Sen det här med bloggandet, där kastas jag mellan hopp och förtvivlan. Nej, riktigt så illa är det inte. Ibland känns det som jag har idéer och flyt och andra gånger tycker jag att jag borde lägga ner.


Dessutom har bloggvärlden förändrats under de snart tre år, som jag bloggat. Det handlar så mycket om att tjäna pengar. Folk lusar ner sina inlägg med reklam, gratisprylar, tävlingar och annat stör mig. Nu är många bloggare snarare produkter än människor.


Så, nu fick jag det ut ur systemet. Få se om det hjälper mig till högre höjder.


Kommunal konspiration

Tvåan och Svärson tog ett höstlov i Berlin och Stella var hos kusinerna i Roslagen. Vi fick vakta bilen och som tack hämtade vi barnbarnet och hon sov här i natt. Vi fyratiden vaknade jag med ett ryck av insikten: Visst tusan! Det är utflykt imorgon.


I tanken skannade jag kylskåpet och fick ihop ingredienser till pannkakor med sylt, rå morot, clementin och apelsinjuice. Sen somnade jag om.


Själva sammansvärjningen har just etiketten "utflykt" och varje vecka infaller någon sådan. Det betyder nämligen att man sparar in kostnaden för en lunch. Plus timtiden för kökspersonalen. Föräldrarna både köksar och betalar. Och inte görs det något avdrag på månadsräkningen.


Destinationerna för utflykterna behöver inte ligga särskilt långt bort. Det skulle ju kosta. Helst håller man sig till gångavstånd. Stella får t ex gå till Långholmen, medan My knallar till Blecktornsparken. Promenader som tar 15-20 minuter.


Ett program om dagen håller chefen på avstånd

Nu har jag fixat en beställning av ett program, som skapar två listor och skriver ut dem prick kl 05:03 varje bankdag. Alltid något när man är snuvig och dan.


På hemvägen tänkte jag passera några mössavdelningar, trots att jag inte är någon mössmänniska. Vi som var barn i stan på 1960-talet är inte det, eftersom vi hellre led för vår skönhet och kan konsten att frysa. Men nu har jag förstått att en stickad basker är vinterns självklara huvudbonad. Fråga mig inte hur jag vet det, mer än att Tvåan köpte en förra veckan.


(Hädanefter tänker jag använda rubriken På Tapeten för saker som Maken springer på i sin yrkesutövning.)


På Tapeten

I dagens mejlskörd kom detta meddelande till portisexpeditionen:

  Hej!
Vi behöver inte använda festlokalen på nyårsafton. Det blir inget bröllop för vi har gjort slut.

/Cissi

Lajka

Förra veckan var Noa och My på en mycket påkostad födelsedagsfest. Två tvillingflickor i Noas klass fyllde år och hade ett jättekalas för hela klassen plus klasskamraternas syskon. Det var full fart hela fredagskvällen.


Nu har Svärdottern fått veta att tvillingflickornas pappa har högst tre månader kvar att leva och att det pågår ett slags farvältagande på alla håll och kanter. Veckan innan hade mannen och diverse kompisar hämtats upp med limousin för att ta sig till en större baluns.


- Det är helt enkelt ingen idé att bryta ihop i självömkan. Överallt har människor problem och egentligen är man inte det minsta unik. Det finns alltid de som har det värre, tyckte Svärdottern. OK, det är kanske sant, men lite tyck-synn-om kan man unna sig då och då. Det lättar.Flera har ringt till Svärdottern och frågat om de varit ute på kyrkogården. Egentligen är det inte klokt med Allhelgonahelgen. Man får köra in med bil året om på Skogkyrkogården - utom just den här helgen. Då är det kaos. Lapplisorna står och bevakar vid alla infarter för att folk är som tokiga och lämnar sina bilar hur som helst.


My vill åka till graven men Svärdottern orkar inte och skjuter det hela framför sig med "Vi gör det när stenen är på plats" Men jag tror inte att det blir enklare då, snarare tvärtom.


(Lite makabert känns det med söktjänsten hittagraven.stockholm.se men den funkar.)