Det som göms i snö

Allting går i cykler, även nyheter och debattartiklar. Så här års är det dags att ventilera nedskräpningen. Det överslätande snötäcket är borta, stans sopmaskiner har fått bort sanden från gator och trottoarer och grönskan har inte kommit igång så att den kan ha samma döljande effekt som snön. Så skräpet lyser alla i ögonen.

I dagens dn återkommer Håll Sverige Rent-projektfolk med förra årets tanke att producenterna borde ta sitt ansvar. På skräpproducenternas tio-i-topplista är det tre som förutom skräp tillhandahåller tobaksvaror.

Det kanske finns något i nikotinet, som påverkar personligheten eller så kan nikotinister ha vissa gemensamma drag. För att fortsätta röka eller snusa, måste man på något sätt ha skygglappar och strunta i principen om sådd och skörd. Man "ser" t ex inte varningstexterna på paketen. Det får konsekvenser på fler områden.

För att en rökare ska komma åt sina cigarretter, ska cellofanet skalas av paketet. Efter det måste en bit folie väck och så småningom måste man fimpa. När paketet är tomt så är det dags för ännu en restprodukt.

Ett cigarrettpaket genererar ca 23 nedskräpningsartiklar, som rökarna släpper ifrån sig. Inte alla alltid, men tillräckligt många och ofta för att försämra utsikten. Snusare är inte heller oskyldiga till den allmänna förfulningen. Man behöver inte gå många meter förrän man har anledning att ta ut steget över en liten brun tepåse. För att inte tala om hur många det finns med vanställda överläppar, helt i onödan.

Första varma vårhelgen passerade jag igenom Rålambshovsparken, som var full med picknickande människor. Någon parksnutt kunde man inte ana, det såg snarare ut som alla människor njöt av att sitta och äta på en soptipp. Alla hade bara lämnat kvar det man ville bli av med.

Jag har sagt det förr och säger det igen: Det är inte en ökning av antalet papperskorgar som är lösningen på nedskräpningen. Då skulle Tyskland översvämmas av bråte, där finns det inte en enda allmän papperskorg.

Nej, fram för lite mer Ordnung muss sein!


Kommentarer
Postat av: cheber

Folk gillar helt enkelt att skräpa ned, så måste det väl vara?
Ta t.ex. kollektivtrafiken i Stockholm. Majoriteten av trafikanterna är grisar. Att ta med sig sin lästa gristidning eller lägga den i väskan är otänkbart. En gratistidning ska _absolut_ läggas i någon springa, mellen sätena, på sätena eller i värsta fall bara slänga tidningen på golvet.
Att säga "Men andra vill kanske läsa!" är endast en löjlig bortförklaring. Sedan att det är brist på gratistidning på vissa hållplatser motiverar inte att bete sig som en gris.

2007-04-26 @ 17:29:03
Postat av: Nicoline på Fädernegården

På sextiotalet hade vi besök av utländska gäster från ett mellaneuropeiskt land. De var så imponerade över att det var så rent i Stockholm och att alla slängde sitt skräp i papperskorgarna. Det är med sorg i hjärtat man ser hur lortigt det blivit i vår vackra huvudstad.

2007-04-26 @ 17:55:32
URL: http://nicolinefadernegarden.blogg.se
Postat av: frktjatlund

cheber; Jag håller med. Min teori är att SL tillåter gratistidningar och medföljande nedskräpning för att sysselsätta trafikanterna, så de ska glömma alla trafikproblem.

nicoline; Ja, det är verkligen sorgligt och många är så hemmablinda att de fortfarande tror att Sverige är ett rent land.

(Varför räknas inte kommentarerna upp?)

2007-04-26 @ 20:40:31
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: systergullan

Detta problem har vi också här nere i Skåneland ... alla dessa gratis tidningar ... *stön* Men man skulle allt sakna dem *hmm*

Här nere börjar de rensa stränderna ... vissa dagar har ju sommaren varit och hälsat på. Sopgubbarna (får man kalla dem det????) har en intern tävling om vem som hittar "bästa fyndet". Det kanske inte är så dumt att vara sopgubbe ... lite av arkeolog fast arkeolog i nutid.

2007-04-29 @ 10:03:32
URL: http://systergullan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0