VT

Min hjärna brottas med frågan om varför USA är så överrepresenterad i skolskjutningar. Första tanken är ?men det är inte så konstig, med tanke på tillgången till vapen?, i 39 % av alla amerikanska hushåll finns det handeldvapen.

Vapenlobbyns mantra är "Det är inte vapnen som dödar; det är människor". För att bekräfta påståendet tar man till statistik och den visar att i Schweiz och Finland finns det procentuellt väldigt många vapen, som privatpersoner har tillgång till. Men de länderna avviker inte särskilt mycket från övriga Europa när det gäller antalet mord.

Kan det vara så att själva orsaken till att vapen finns i hemmen är avgörande för hur de används? Vem ser man som fiende? Om den imaginära fienden kan var vemsomhelst, en granne, en släkting, då finns det desto större anledning att tillgripa vapen.

Men om personer med tillgång till vapen är utbildade hemvärnsmänniskor med en yttre fiende i fokus kanske utfallet blir något annat.


Kommentarer
Postat av: Inga M

Det var knepiga siffror. Jag har ju verkligen trott på att det är mängden vapen i hemmen som är avgörande för att man har så mycket vapenvåld i USA.

Vad kan det vara då? Kanske handlar det inte bara om att många har vapen utan också om vilka det är som har vapen. I USA kan ju vem som helst som har en legitimation och som inte finns med i ett brottsregister gå direkt in i en affär och inhandla ett vapen.

I de flesta andra länder får man bara äga vapen om man behöver ha det till något särskilt ändamål exempelvis jakt eller sportskytte. Då är ju tanken med vapeninnehavet inte att det ska användas mot människor i någon form. Och vapeninnehavarna blir en begränsad kategori.

2007-04-22 @ 09:56:08
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: flasknosen

Jag är inne på Ingas linje om vapnen. Vem det är som kan köpa dem. Ingen koll, bara gå rakt in och skaffa sig det man vill ha. Är man då psykiskt sjuk/störd på ett sätt som yttrar sig som stark paranoia, har vi ju nyss hört om vad det kan leda till.

En annan fundering är att det är så otroligt mycket människor där och stora klyftor mellan olika grupper. Om segregationen är stor, tror jag att risken för dylika dåd ökar också. Frustrationen växer och om man då har tillgång till vapen i hög grad, blir vansinnesdåd lättare att utföra.
Jag menar att om det är svårare att få tag i ett vapen kanske frustrationen hunnit lägga sig innan man lyckas få tag på något.

Till sist undrar jag om den mentala hälsan kan vara sämre hos grupper av minoriteter. Att leva i marginalen måste vara oerhört nedbrytande.

2007-04-23 @ 10:52:37
URL: http://flasknosen.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Michael Moore använde just det där med samhällsklyftorna i jämförelsen mellan USA och Canada. Båda länderna har likartade vapenlagar, men helt olika utfall i mordstatistiken.

Och visst är syftet till att man har ett vapen också avgörande för hur man använder det.

2007-04-23 @ 16:34:24
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0