Prussiluskor på 50-talet

För några år sedan köpte min svägerska några gamla Allerstidningar på en loppmarknad. De var från första halvan av 1950-talet och bjöd på en riktig resa tiden. Det fanns en speciell avdelning med små vädjande insändare där mammor tiggde om kläder och annat till sina barn. Oftast var det ensamma mammor med riktiga ”slitvargar” till söner.

Det var under den perioden, som mamma var ensam med oss tre äldsta barn. På den tiden var ensamstående mödrar väldigt utsatta för samhällets kontroll. Alla var tilldelade en barnavårdsman, som gjorde undersökningar då och då i hemmet. Jag tror inte att det var flygande inspektioner, för jag kommer ihåg mammas nervösa städande och skrubbande och hur vi skulle sitta välkammade i soffan.

Mamma var livrädd för Barnavårdsnämnden och det var viktigt att vi var hela och rena och uppförde oss väl. Sänggåendet klockan sju var inte förhandlingsbart. Tvärs över gatan i Hökarängen bodde ”Polisen”. Han var riktig polis och hade självsvåldigt tagit på sig att kolla oss, till och med våra underkläder.

På somrarna skickades vi iväg till sommarhem på landet. Syrran var någonstans i Norrland, Brorsan hos en bondfamilj i Västergötland och jag hos en skogsarbetarfamilj i Hälsingland. Vi var där i flera månader och kallade sommarföräldrarna för mamma och pappa.

Jag tror inte att det var ovanligt för barn till ensamstående mödrar. M och hans bror var hos en familj i Arvika. Det var väl ett andningshål för mammorna att rå sig själva under sommaren.

anna-arvid

Den familj jag bodde hos ville väldigt gärna adoptera mig. Men mamma träffade min styvfar i den här vevan och blev gravid med Lillsyrran. Bert, den nya pappan, gillade oss tre som han fick på köpet och vi tyckte om honom.


Kommentarer
Postat av: Ninni

Ja tänka sig....men slutet gott allting gott...eller??
Ha en härlig dag, här skiner solen från en ännu molnfri himmmel, men det blåser som skrutt.

2006-06-05 @ 10:08:20
URL: http://ninni.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0