Fröken, får jag lov

Under min skoltid existerade inget höstlov. Hösten var en enda gråbrun sörja där man fick tvinga sig upp vardagsmorgon efter vardagsmorgon. Men i september-oktober 1969 lyckades vi ändå ordna en veckas höstlov från gymnasiet. 

Min tysklärare från grundskolan ringde och ville att jag skulle prata runt bland kompisar. Någon organisation, förmodligen svenska Sonnenbergstiftelsen, beviljade stipendier för resor till Tyskland. Inte vilken resa som helst, utan avsikten var att man skulle besöka Sonnenberg i Harz, där det anordnades olika konferenser. Inte en enda hade ansökt om pengar och risken fanns att organisationen la ner verksamheten.

Vi var åtta kompisar som fick pengar och ledigt från skolan. Summan räckte till resa, vistelse och en öl om dagen (mycket på den tiden räknades om i öl). 

Vi tog tåget från Centralen och strax innan Södertälje kom den mest ordningsamme i gänget på att han glömt passet. Han hoppade av, hämtade passet och dök upp en dag senare än övriga. 

vi-train

Bilden är från den tiden, troligen från den tågresan. Lägg märke till M:s glasögon. De var hur heta som helst och kostade skjortan. Hans mamma, som inte var av den extravaganta sorten, ville nog ge lite plåster på såren. På den tiden var det inte alltid kul att vara glasögonorm. Jag ser misstänkt åksjuk ut, inte konstigt med tanke på restiden.

Matsäcken ser ut att vara M:s special. Han gillade franskbröd fyllt med jordnötter. Rena rama kalori- och kolhydratbomben med andra ord och det har straffat sig senare.

Jag tror att konferenserna i Sonnenberg startade efter andra världskriget och syftet var att öka förståelsen mellan européer. Förutom vi, var deltagarna ungdomar från England, Frankrike, Holland och framförallt Tyskland som. Många var inställda på ett enat Europa och en holländsk kille hade redan stora planer på att bli president någon gång i framtiden.

Anläggningen låg i vacker, kuperad omgivning inte långt från gränsen mot Östtyskland. Där såg jag för första gången en stavgångare. Vi trodde inte att han var riktigt klok, komma rusande i rask takt uppför berget med ett par stavar, men inga skidor. Men å andra sidan hade vi nog blivit ännu mer förundrade om han haft skidor på sig, när det inte fanns någon snö.

I år har vi också ordnat höstlov på egen hand. Det blir Barcelona vecka 46.


Kommentarer
Postat av: Anonym

När jag gick i realskola, då var det lektioner även på lördag. Egentligen ganska perfekt, sluta vid senast ett, fika, alla glada ungdomar ute samtidigt, kan det bli bättre?
Den nya - demokratiskt valda arbetarregeringen, stärker arbetslinjen, genom att ge överklassan mer i plånboken - socialtjänsten får rycka in till redan fattiga och nyfattiga. Hejsan - tack Göran för din heroiska insats från herresätet i Södermanland! Utan ditt famösa bidrag hade vi inte fått en ny arbetarregering. Oändligt mycket tack - skickar en hälsning, och ett tack - även till din kompis Lars Danielsson,

2006-10-26 @ 20:47:32
URL: http://latmasksamtal.blogg.se
Postat av: petra

å, vilken fin bild - och vad söt du är!!
Du vann förresten den senaste omgången!

2006-10-27 @ 10:01:16
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: Inga M

Oj, Du ska till Barcelona! Dit skulle jag vilja åka och titta på Gaudis livsverk Familjekyrkan och alla hans märkliga hus och hans park!

Du är verkligenjättesöt på bilden! Killarna måste ha flockats runt Dig, speciellt på en sån här resa!
Han som sitter bredvid Dig var säkert en av kandidaterna!

2006-10-28 @ 05:29:48
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Så här i efterhand tycker jag själv att jag inte ser så oäven ut, i alla fall inte på bild. Men jag ansåg mig inte själv vara söt och uppfattade inte att andra tyckte det heller.

2006-10-28 @ 16:19:03
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0