Bökandet bland böcker

Välkommen till kärring.blogg.se. Ja, precis så nedlåtanden kan M uttala sig om mitt bloggande. Om bokstaven ä tilläts på bloggen skulle jag skaffa den url:en. Alternativet skulle kunna vara kaerring.blogg.se eller karring. Kan tanter blogga så ska väl en liten kärring kunna hänga med.

Tillbaka till bokhyllorna. Varken i M:s föräldrahem eller i mitt eget spelade böcker någon särskilt stor roll. Svärmor läste knappt några romaner, vad jag vet. Min Styvfar fick årets Torsten Ehrenmark i julklapp och ibland en Stieg Trenter. Mamma höll sig till Allersromaner, som kastades. Inget att sätta in i någon bokhylla, med andra ord.

Därför gjorde min svensklärares vardagsrum djupt intryck på mig. Hela långväggen var fylld med böcker. Inte en enda prydnadssak eller vitrinskåp. Hon hade till och med en tidskriftshylla med intellektuella magasin. Sånt vardagsrum ville jag också ha!

Vårt vardagsrum har inte imponerat på andra än barn eller analfabeter. De läskunniga är lätt kunnat se vilka ytliga typer vi är. En liten flicka gapade stort när hon kom in till oss och frågade: Har ni verkligen läst alla de här böckerna? 

Vad har vi behållit?
Jag har inte haft hjärta att kasta Nobelpristagare. Inte heller gamla böcker av arbetarförfattare. Barnböcker får också vara kvar. Speciellt om de ingår i serier som Anne på Grönkulla eller Lilla huset på Prärien. Skolbussen Skumpa Dumpa tar bara upp några hyllmillimeter, så den överlever än så länge.scarsdale

 


Dr Spocks The Common Sense Book of Baby
and Child Care hade jag stor nytta av när
barnen var små, trots att den var gammal redan
då. Urgamla parlörer, farmor blomlexikon och
diverse livsstilsböcker har vi behållit. Vad sägs
om Ät mer fibrer, Awaken the Diet within och
framför allt den här. Inte kan man slänga en
bok som har ett så vackert omslag?



 

Vad har vi kastat?
Flera hyllor upptogs av engelska pocket, som t ex
böcker av Cathrine Cookson. De var så usla att
jag inte stod ut med att läsa dem på svenska.
M M Kayes alster åkte också på tippen. Samma
med de flesta av A J Cronin. Bara Hatters Castle
blev kvar.

Eddanperioden (Ed McBain) lämnade en massa avtryck i boksamlingen. Hur mycket fjärrvärme kan Steve Carella och andra hårdkokta typer ge? Läkarlexikon, Bra böckers uppslagsverk, andra gamla faktaböcker har skattat åt förgängelsen. Wikipedia, here I come.

Vi får se hur det går när ommålning och tapetsering är klar. Det blir kanske nödvändigt med en andra utrensning och då kanske även Widding åker i soporna. Vi hade lite olika åsikter om hans öde.

Det är ett dammigt jobb, men processen är verkligen en resa i tiden.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Duktigt! Jag skulle också beöva röja bland mina böcker, fastän jag inte ska göra om i vardagsrummet.Jag och min syster tog rätt på vårt barndomshem i somras, sedan mamma dog. Å det var jätemycket böcker, jag tror min mamma gick med i Bra Böcker när den startade och sedan var med under flera år. För det fanns inte så mycket böcker hemma när vi var små heller. Men biblioteket uppmuntrades vi att gå på när läslusten kom igång. Å egentligen så kan man ju fortsätta med det - att gå på bibliotket, hur många böcker behöver man äga? Jag har också Vår kokbok och jag tror egentligen att jag inte behöver någon annan bok!

2007-01-28 @ 17:21:28
URL: http://amatankar.blogg.se
Postat av: SolSkuggan

Slitsamt är det allt att sortera böcker och även således känslosamt och massor med kommerjagattångramigtankar dyker upp. Har än inte fått modet och kraften att göra samma lika.
Misstänker starkt att alla böcker får vara kvar..
Och snart har ni det hur fint som helst. Så härligt med nya fräscha tapeter.
Kanske blir det om vi har tur förstås, lite bilder på renoveringen och den läckra tapeten du visade:)
Ha en bra måndag!

2007-01-28 @ 19:35:55
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Inga M

Jag försöker ibland att slänga nåt, åtminstone gamla dåliga pocketböcker som jag inte läser. Men annars är det bara helt hopplöst. Jag klarar inte att slänga böckerna. Och det är så korkat. En hel vägg full och det svämmar konstant över och ligger böcker på tvären. Du har all min beundran som fixat det! Grattis!

2007-01-28 @ 23:09:26
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Annaa M

Absolut beundransvärt! Men jag är rätt duktig också. Snart är det dags för gallring igen.
Åh, Skolbussen Skumpa Dumpa! Den hade jag glömt. Jag har ingen egen relation så jag måste ha läst den för kusin- eller syskonbarn som älskade den.

2007-01-30 @ 13:55:34
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Ragnarjessica

This is the coolest web site I have seen for ages, excellent work and content.

2009-10-14 @ 11:24:12
URL: http://ragnarjessica.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0