Näriga hushåll

Nu verkar förslaget om skattesänkning för hushållsnära tjänster gå igenom. Jag begriper inte hur man kan se det som ett viktigt steg för att underlätta för barnfamiljerna. Även om kostnaden halveras, tror jag att det är få som kommer ha ekonomisk möjlighet att anlita andra för städning, tvätt och förflyttning av barn.

I svd:s enkät har flertalet svarat att de kommer att leja bort den typen av jobb och det säger ännu mer om vilka som kommer att gynnas av förslaget.

Jag tycker inte ens att det är önskvärt. Någon måste i alla fall göra jobbet och jag har jobbat i branschen och vet hur föraktfullt man kan bli behandlad. Jag tror inte på den ?lyckliga pigan?. Samtidigt tycker jag också att det är pedagogiskt rätt att alla lär sig ta hand om sin egen byk. 

Det måste finnas tusen ställen där pengarna skulle kunna göra nytta. Varför ska man subventionera fullt friska människors liv?

07-03-02
Nu har även dn skrivit om ämnet. I pappersupplagan intervjuar man en som anlitar vit städning och städföretagets vd. Städaren finns med på bild. Nu undrar jag: Vem ska städa hos städaren? Hon, som städat hela dagarna borde så en alldeles extra subvention.

07-03-02

Hjärnan släpper tydligen inte taget om de hushållsnära tjänsterna.
Kommer svartstädarna ändra färg efter 1 juli? Skulle inte tro det för vilka är det egentligen som städar svart idag?

Jag känner folk som har eller har haft hushållsnära tjänster och betalat svart. De som utfört jobbet har varit unga flickor från Baltikum, som stannat här på turistvisum. Var tredje månad har man bytt ut ?personalen? och flickorna ärver uppdragsgivare av varandra.

Dagens säljare av tjänsten skulle förlora på förslaget. De skulle inte kunna komma ut som vita eftersom de inte har möjlighet att få arbetstillstånd. Köparen skulle förlora eftersom ersättningen för jobbet har varit så låg, att även om kostnaden för vita tjänster halverades skulle den ändå överstiga den svarta betalningen.


Kommentarer
Postat av: Moster Mjölgumpa

jag skulle aldrig lägga mina pengar på att någon städar till mig, fast jag hatar att städa. Då får det hellre ligga lite dammråttor i hörnen.

2007-03-01 @ 18:51:31
URL: http://mjolgumpa.blogspot.com/
Postat av: matrixa

Kära! Vill bara säga tack för dina fina ord!!!

2007-03-02 @ 03:33:40
URL: http://shamanen07.blogg.se
Postat av: Annaa M

Jo jag håller förstås med dig när det gäller "ta hand om sin egen byk". Däremot kan jag inte låta bli att tänka på hur fantastiskt det varit om man åtminstone vissa dagar haft någon som hämtat från dagis. Jag skulle sluppit en massa stress och det skulle förmodligen varit betydligt mer friktionsfritt för barnen. Men det är ju en helt annan typ av jobb också.

2007-03-02 @ 12:40:51
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Annaa M

Undrar om min kommentar som jag skrev tidigare ligger någonstans osynlig...

2007-03-02 @ 13:55:47
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Chansar på att det funkar med kommentarer nu till slut.
Jag har svårt att smälta det allmänna pigavdraget. Jag tycker nog att vanliga arbetsföra människor ska kunna ta hand om sin egen markservice. Om inte så ska man kunna betala ett marknadsmässigt pris. Däremot hade jag kunnat fördra förslaget om det omfattat äldre personer och de tjänster som hemtjänsten inte gör; snöskottning, fönsterputs osv.

2007-03-02 @ 15:57:51
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Nicoline på Fädernegården

De där 50 000 kronorna som man får dra av kanske man skulle kunna använda till subvention till de som inte tjänar mer än dryga 100 000 om året så att de också fick städhjälp. T ex ensamstående föräldrar som är lågavlönade eller fattigpensionärer.

2007-03-04 @ 16:41:58
URL: http://nicolinefadernegarden.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Absolut finns det människor som skulle behöva hjälpen bättre än högavlönade friska personer. De som har råd med tjänsterna är inte de som är i sörsta behovet av dem.

2007-03-04 @ 18:13:53
URL: http://frktjatlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0