Udda fiffel

Om en vecka är det begravning av Svärdotterns mamma. Det ska bli kyrkborglig ceremoni eller vad man nu ska kalla det för. Barnen konstaterade att mamman gått ur Svenska Kyrkan och blev lite ställda hur de skulle göra.


- Mamma har ju aldrig sagt något som skulle antyda att hon var ateist eller inte trodde, så vi blev förvånade. Men att ha en kyrklig begravning för en ickemedlem visade sig bli väldigt dyrt. Hur som helst, vi fick tips om en präst som kör lite halvkyrkligt vid sidan om.

- Svartrock, som jobbar svart, menar du?

- Om det är svart skattemässigt, vet jag inte. Men hon fakturerar själv utan att blanda in någon församling.


Själv fattar jag inte varför barnen blandar in kyrkan över huvud taget. Att själv begära utträde är en aktiv handling, som jag tycker ska respekteras. Jag vet inte om de aldrig har varit på annat än kyrkliga arrangemang, men de flesta borgliga begravningar jag har varit på har väldigt informella och ändå stämningsfulla. Bra mycket mer personliga än de som går efter kyrkoordningen.


Kommentarer
Postat av: kyrksyster

En präst som jobbar lite vid sidan om låter inte så bra. Speciellt om det är "halvkyrkligt" det hon gör..
Har man gått ur kyrkan har man väl menat nåt med det, och det borde ju barnen respektera. Visserligen är begravningen mer till för de levande än den döde - man kan naturligtvis i en borgerlig begravning ha både bön, bibelläsning o psalm om man vill. En borgerlig begravning kan utformas helt efter eget tycke.

2008-02-14 @ 23:02:50
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13059
Postat av: Inga M

Oj då, här är en utgångare till, sedan dagen efter jag fyllde 18 år. Det var nämnligen första dagen man kunde gå ur om inte hela familjen följde med. Så bara för det tror jag gick jag ur då, minns inte riktigt. Eller också var det för att kyrkan tog avstånd från sex före äktenskapet på den tiden. Eller för att kyrkan tog avstånd från rockmusik. Så nu ska jag alltså med denna handling försorsaka mina barn en dryg begravningskostnad? Man kanske kan göra ett taktiskt inträde igen på dödsbädden (i den mån en dödsbädd infinner sig och man inte dör knall och fall förstås). Men då har man säkert någon sorts karenstid för gratis begravning. Kanske till o med karens på eventuellt vidhängande inträde i himmelriket? Om jag ber gubben snällt kanske han kan spada ner mig bakom lagårn istället! Och med himmelriket får det väl bli som det blir.

2008-02-15 @ 04:50:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0