På tiden

Det var inte en dag för tidigt. Snarare flera år för sent, som Livsmedelsverket ändrade rekommendationerna för ammande kvinnor. Istället för att gå på fakta har man ägnat sig åt uppfostran av allmänheten. Som om man trodde att folk inte kan lägga ihop ett och ett.


Ett räkneexempel: En kvinna dricker en halv flaska vin till en middag. Det borde ge en promillehalt på ca 0,5 i blodet. Om hon ammar så kommer bröstmjölken hon producerar under den tid hon är påverkad av alkohol, knappast att ha högre promillehalt än hennes eget blod dvs. mindre än 0,5 promille.


Kvinnan väljer att avstå från att amma sitt hungriga barn och bestämmer sig för att det blir yoghurt till kvällsmat för bäbisen. Ett val helt i linje med de gamla råden från SLV. Men vore det så klokt? Knappast, syrade mjölkprodukter innehåller upp till 2% alkohol och det är mycket mer än en ammande kvinna någonsin kan prestera i bröstmjölk.


Ger man rådet att avstå från amning i samband med alkohol, så gör man det av helt andra skäl än synpunkter på näringsinnehållet. Sådana skäl existerar självklart, när man ansvarar för barn, men det är inte Livsmedelsverkets uppgift att ha synpunkter på.


Det ska bli spännande att se om verket kommer att ändra sig på andra punkter, som t ex synen på fett, kolhydrater och annat man ger rekommendationer om utan att ha tillräckligt på fötterna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0