Hastverk

Sista semesterboken blev Katerina Janouchs Sommarbarn. Nej, jag läste inte ut den eftersom jag troligen glömde den på en bänk på Arlanda. Den låg i en plastpåse tillsammans med en nästan urdrucken vattenflaska och mina kompressionsstrumpor. Det enda jag sörjer är strumporna.


Boken var helt enkelt inte särskilt genomarbetad. Den kändes väldigt "bloggig" och hela släkten var alldeles för fantastisk för min smak. Resorna mellan olika tidsepoker kom vid fel tillfällen och kändes onaturlig.


Dessutom var det väldigt mycket passivum Jag är lite känslig på den fronten. Det åts, städades och packades. När det inte lektes, bråkades eller retades.


En kvinna ställde frågan till Janouch i någon tidning: Hur ska man kunna förverkliga sin dröm om att skriva en bok? Hur hinner du, som har barn och skriver så mycket annat? Hon svarade ungefär: Skriv en sida om dagen och på ett år har du en normaltjock roman.


Jag tror helt enkelt att hon lytt sitt eget råd.


En annan fråga: Var finns alla de där flickorna, som var populära på mellanstadiet? I böcker, bl a Katerinas, och i bloggar, som Annaas, Rutan och min finns de trånande vid sidan om. Fattade aldrig de populära att de var just det? Eller var det helt självklart för dem?


Men det är klart, sånt ger inga större men.


Kommentarer
Postat av: Annaa M

Precis vad jag anade om den boken!



En del av de där flickorna kvittrar väl omkring och delar ut kramar på bloggar skrivna av andra som också inte är van vid något annat än att vara populärast? Det är de som skriver i kommentarer saker som "Oh så underbart att vara 14! tänk den som vore det igen! 14 år och jättekär, det är ju det bästa i livet." Någon som skriver något sånt har inte fattat mycket...



Så en del fortsatte sin utstakade väg på ett självklart sätt. Märker när jag träffar på sådana kvinnor att de ofta har glömt alla sina klasskamrater utom just kretsen kring dem själva.



Men en del liksom krympte också. Särskilt mellanstadietjejerna som vann en del av sin popularitet på att vara avancerade och fysiskt tidigt utvecklade. Säskilt om de blev kvar i folkskolan när andra började realskolan.

2008-09-02 @ 17:30:34
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag var inte heller imponerad av Sommarbarn. För mig hamnar den i samma kategori som Svinalängorna, dvs ok om man vill / behöver veta något om en speciell social situation under en viss tidsepok så visst kan man läsa den. Men de här böckerna har inte några litterära kvaliteter som motiverar läsning.

2008-09-05 @ 05:10:24
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

annaa; flera av de där populära mellanstadieflickorna bleknade redan på högstadiet. Men några lyckades hålla sig kvar med diverse oschyssta metoder. Själv gjorde jag ett strategival inför gymnasiet och valde ryska som C-språk, för att komma till en annan skola.



inga; personligen tycker jag att Svinalängorna var mycket, mycket bättre. Men det kan beror på diverse igenkänningsfaktorer. Som partierna om städning t ex.

2008-09-05 @ 09:12:35
URL: http://frktjatlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0