Spaning

Våra barn var inte svåra på mjukisdjur. Det enda jag kommer ihåg är Treans Tiger från Nalle Puh. Den hittade han på leksaksavdelningen på Obs och höll på att tjata livet ur mig för att jag skulle köpa den. Jag nobbade, eftersom han kunde bli så där blixtförälskad i saker bara för att fem minuter senare vara totalt kallsinnig. Men den här gången höll kärleken och han sparade själv ihop pengarna och köpte Tiger en tid senare.


Nu till själva spaningen: vanligtvis kallar man katter, hundar, nallar och andra figurer stoppade med mjuka material för gosedjur. Inte så konstigt eftersom många tycker om att gosa med dem.


Jag trodde att man "gooosar" med "gooosedjur", alltså uttalar orden med ett långt o. Folk omkring mig "gooosar" fortfarande med mjukisdjuren. Däremot uttalar man själva djuren med ett kort o. Gossedjur, inte som i gosse = pojke utan mer som o:et i kossa. Kossedjur.


Varför? och vad är rätt och fel? Varken ordet gosa eller gosedjur finns i SAOB.


Kommentarer
Postat av: Telefonissan

Tror bara det är något dimunitiv-aktigt för att det låter sötare så. Vi använder det också som verb hemma, man gossar eller har en gossestund. (Det här uttalet känns dock rätt nytt. Hette det gooosa för 5-10 år sedan kanske?)

2008-09-05 @ 10:39:01
Postat av: Gubben

Så klart det ska heta goosa med långt oooo!



Med all respekt för Telefonissan, det är inget fel att behålla språkets utal och betydelse lite längre än bara 5-10 år :)



Trevlig helg!

2008-09-05 @ 11:05:23
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Annaa M

Mina barn är ju från Göteborg för 5 - 6 år sedan och de säger fortfarande goosedjur. Jag trodde det var en mormor i bekantskapskretsen som sa fel när jag hörde uttalet gossedjur. Men sånt där ändras snabbt. Men menar du Telefonissan att man säger gossa och inte gosa? Konstigt... Men bra att veta ifall man skulle råka ut för någon som skulle vilja göra det så man vet vad som avses!



2008-09-05 @ 15:15:11
URL: http://annaamattsson.blogg.se/
Postat av: Telefonissan

Man kan vara gossig också.



gossigfleecebyxatilltosen-auktion-70531843" rel="nofollow">http://www.tradera.com/Vinrodgossigfleecebyxatilltosen-auktion-70531843



Lite tveksam till om man gossar med andra vuxna, fast du kanske tänker på barnbarn Annaa? Allvarligt talat så är det kanske något västsvenskt sociolekt som smugit sig in här? Vi kanske skall skriva en rad till "Radiodoktorn" L-G Andersson om saken.

2008-09-05 @ 15:38:35
Postat av: frktjatlund

Det kanske helt enkelt är mossigt att gooosa numera. Jag börjar kela istället. Eller heter det kella?

2008-09-05 @ 15:47:12
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Telefonissan

Har rådfrågat dotter 6 år och språkvårdare av rang. Hon säger att uttal med långt o är det enda riktiga. Det andra uttalet använder bara tramsiga människor. Jaha. Man får väl skärpa sig.

2008-09-06 @ 15:35:49
Postat av: Rutan

Jag fick frågan på en chat om jag ville "gossa lite". Bevare mig, tänkte jag, han tror jag är en ung pojke, och vädrade pedofili. Tills jag förstod att det var trams och könsrelaterade ord han var ute efter. Och tramsuttalet är inte gåssa utan o som i kossa.



Självklart kan gosedjur enbart uttalas som i goose.

2008-09-06 @ 17:44:45
URL: http://rutan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Skillnad i uttal är kanske dialektalt? I en äldre ordbok, som jag har, finns ordet gosa inte med. Jag hittar ordet i vår stora engelska ordbok. Där står det att gosa är "vardagligt"ord. Ordet gosig översätts med soft and warm, comfy, cuddly. Någon fonetisk skrift finns inte med. Jag själv uttalar ordet med "långt o".

2008-09-07 @ 10:28:10
URL: http://persiljeland.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

rutan; va, sitter du själv och skickar lappar genom hål i väggen? Ja, jag fortsätter att goosa med goosedjuren. Och annat med, för den delen.



persilja; jag tror inte att det är dialektalt. Det är lite blandat uttal bland stockholmare t ex. Däremot kan jag skönja en viss skiljelinje i ålder. Ju äldre, desto oo-igare, om man säger.

2008-09-07 @ 10:47:07
URL: http://frktjatlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0